5. listopadu 2023 06:00

Klub vodních rváčů: Unikátní ryba leze ve videu po souši a pere se jako o život

Zázraky divočiny Madagaskar S1 (1) – Lezec obojživelný

Ne všechny ryby zůstávají ve vodě. Lezec obojživelný v případě potřeby chodí po souši, a to hlavně proto, aby se pořádně porval.

Lezec obojživelný obývá ostrovy mezi Asií a Austrálií, kde mu svědčí především brakické vody, tedy vody s takovou koncentrací soli, jež vytváří menší slanost než u typické mořské vody, ale vyšší než u sladké vody. To ale není to jediná věc, kterou se 20 cm dlouhá ryba s nápadně vypoulenýma očima odlišuje od svých rybích příbuzných.

Klub vodních rváčů

Jak jeho název napovídá, lezec je schopen vyrazit na souš, kde se dost obratně a hbitě pohybuje v bahně a v písku. Mimo své vodní obydlí vydrží až dva a půl dne, jde totiž o rybu schopnou dýchat vzduch. Přitom si ale stále musí udržovat vlhkou kůži. Na suché zemi se ale neobjevuje jen tak, ve skutečnosti jde lezci jen o jednu jedinou věc.

Čtěte také: Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Souš je totiž pro lezce ideálním lovištěm, často si do vody odnáší hmyz či kraby. S ulovenou kořistí se ale stejně musí vrátit pod hladinu, vydává totiž při lovu hlasitý mlaskavý zvuk, při němž vyfoukne velké množství vzduchu i vody najednou, takže musí pojíst v přirozenějším prostředí. Nejen kořist se ale musí mít před lezcem na pozoru, chodící ryba je velice teritoriální a nebojí se porvat s jiným lezcem. V pořadu Zázraky divočiny: Madagaskar uvidíte jeden takový souboj, při němž dva znepřátelení lezci využívají silné prsní ploutve, zároveň se mrštně přemisťují a bleskově reagují jeden na druhého.

Zdroje: iNatural / Fishbase

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom