4. září 2023 17:15
Adam Vala

Rybář chytil největšího sumce světa. Podívejte se na rekordního macka

Alessandro Bincardi bojoval s téměř třímetrovou obludou. Nyní čeká na schválení rekordu.

Profesionální italský rybář Alessandro Bincardi se koncem května 2023 pustil na řece Pád do souboje s obřím sumcem. Nacházel se tehdy sám ve svém člunu, když ucítil velmi silný záběr, na který promptně reagoval a dlouhých 40 minut se snažil rybu udolat. Její velikost zahlédl až ke konci souboje a v tu chvíli si podle svých slov pomyslel, že právě chytil monstrum.

Mohlo by vás zajímat: Sumec je nelítostné zvíře už od narození. Podívejte se na jeho první zabití

Bincardi svůj úlovek popsal na stránkách rybářského magazínu Madcat a nešetřil v něm slovy úžasu, paniky, strachu i obrovské hrdosti. Skutečnost, že na jeho návnadu zabrala tak velká ryba, se totiž v kombinaci se situací, v níž se Bincardi nacházel, projevila jako značně problematická. „Cítil jsem silný příliv adrenalinu a strachu, že o rybu přijdu, z čehož jsem dostával panický záchvat. Byl jsem sám a čelil jsem největšímu sumci, kterého jsem za 23 let viděl,“ popsal rybář.

Posted by Alessandro Biancardi on Friday, June 2, 2023

Rybu nakonec musel dotáhnout na mělčinu, odkud by ji mohl snáz chytit, což se po necelé hodině snahy skutečně podařilo. Když však zabezpečoval svůj úlovek, uvědomil si, že nespustil kotvu na své lodi, která pozvolna odplouvala po proudu řeky i s veškerou výbavou, takže souboj s rybou okořenil Bincardi ještě plaveckým vystoupením. Vše ale podle jeho popisu dobře dopadlo, takže když se i s lodí vrátil k rybě, dal ihned vědět svým přátelům a kolegům z rybářského klubu, aby mu byli svědky při měření.

Bincardi totiž cítil, že by mohl zaútočit na dosavadní rekord v kategorii lovu chyť a pusť, bavíme-li se o velikosti vyloveného sumce. V dubnu 2023, shodou okolností opět na řece Pád, vylovil jiný rybář sumce o pouhé čtyři centimetry kratšího, je tudíž možné, že se do konce roku budou přepisovat tabulky. Důležité je nicméně zmínit, že Bincardi neulovil největšího sumce na světě – ti mohou dosahovat až 5metrové délky, ovšem takového ještě nikdo z vody nevytáhl. Bohužel, Bincardi už nebyl schopný rybu zvážit, i když jej hmotnost velmi zajímala. Rozhodl se však sumce déle nestresovat a pustit ho zpět, aby mohl udělat radost dalším rybářům, kteří se vydají lovit právě na Pád.

Zdroj: Madcat, Smithsonian Magazine

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom