25. července 2022 06:00

Největší tuleň světa při souboji připomíná rozjetou lokomotivu. Podívejte se na bitvu kolosů

Tulení samci jsou obecně známí svou bezohledností vůči potomkům. Žádný ale není tak necitlivý jako ten největší z nich – rypouš sloní. Jakmile jde o teritorium, nezná bratra. Mrtvý potomek je pak jen nutná ztráta.

Rypouši sloní za sebou mají velmi krutou minulost, když byli v 19. století hojně loveni pro svůj podkožní tuk, což málem vedlo k jejich vyhlazení. Dnes je naštěstí jejich populace víceméně stabilní, očekává se však, že problémy může způsobit globální oteplování. Úhyn mláďat nicméně způsobuje celá řada vlivů, když tyto v dospělosti až šestimetrové kolosy (mluvíme-li o jižním rypoušovi) o váze až 4,5 tuny ohrožují i samotní tatínci.

Souboj obřích rypoušů

Samci mají sklony k definování a bránění vlastního teritoria, které obvykle čítá harém 40 až 50 samic. Ty všechny rodí alfa samcovi jeho potomky, jenže uhlídat si svůj majetek není pro obřího rypouše nic jednoduchého. Pravidelně tak dochází v období říje ke střetům, které se nedají popsat jinak než jako souboje dvou zápasníků sumo nebo srážky lokomotiv. Vládce pláže se na svého soka vrhá s neskutečnou agresivitou a oba samci do sebe narážejí svými mnohatunovými těly nehledě na následky.

Jak můžete vidět v dokumentární sérii Nejpodivnější živočichové světa na Prima ZOOM, není neobvyklé, že se do souboje přitoulá i některé z mláďat. Je pak vyloženě na štěstěně, zda potomek přežije, neboť ani jeden ze samců v zápalu boje nemá tendenci se starat o okolní škody. Důvodem ohrožení mláďat je špatné načasování, když k páření dochází pouhých 19 dní po porodu. Pláže jsou malými rypouši doslova poseté, což jejich přežití v agresivním období plném útoků na samice značně komplikuje.

Rekordní velikost harému

Úmrtnost mláďat naštěstí není obecně vysoká a pohybuje se okolo pouhých 5 procent. Zvyšuje se úměrně k velikosti alfa samcova harému, kdy jsou pláže pokryté těly, pod nimiž může malý rypouš snadno zahynout. V rekordních případech může jeden samec dosáhnout harému o velikosti i stovek samic. Na Kerguelenech se vědci setkali i s případem, kdy jedinec ovládal přes 1 300 rypoušic. Uhlídat takovou rodinku už není vůbec jednoduché. Není tudíž překvapením, že alfa samec není prakticky nikdy otcem všech svých potomků.

Zdroj: Behavioral Ecology

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom