27. června 2022 16:21

Násilí na dětech i prokázaný kanibalismus. Podívejte se na agresivní tuleně

Stejně jako v případě lachtanů je růst tuleních mláďat rizikovým obdobím, při kterém může malý sameček či samička snadno přijít o život. Velkým nebezpečím je mimo jiné období říje, kdy cizí potomky ohrožují nevybouření samci, kteří dosahují váhy až 300 kilogramů.

Být mládětem tuleně není – stejně jako v případě lachtanů – nic jednoduchého. Malí tuleni jsou totiž často vydání napospas svému okolí a sami o sobě se nedokážou bránit nebezpečí, které nemusí nutně přijít od vnějšího predátora. Na životě je může velmi snadno ohrozit i jejich vlastní druh.

Mládě vydané napospas

Ukázkovým případem jsou tuleni kuželozubí (Halichoerus grypus), taktéž známí jako tuleni šedí. Matky mají na starost ochranu i krmení mláďat, kvůli čemuž nabírají extrémní množství tuku, který umožňuje nejen pobyt ve velmi chladných vodách, ale zároveň i vysoké výživové hodnoty mateřského mléka, které má kolem 50 procent tuku. To zaručuje skoro až zázračně rychlý růst mladých tuleňů, kteří dokážou během týdne zdvojnásobit svou váhu.

Pořádná porce tuku si však vybírá svou daň na teplotě dospělého zvířete, u něhož není neobvyklé přehřívání. Matka se proto musí čas od času odebrat z pláže do mořských vln, aby teplotu srazila dolů. Právě to je ovšem moment, kdy je mládě ohroženo na životě.

Mládě totiž netuší, že se matka vrátí, a jak můžete vidět v dokumentu Zrozeni za bouře na Prima ZOOM, často se vydává matku hledat, což vede v tom lepším případě k dotírání na jinou samici, která před mládětem uteče či ho zastraší. Samice se totiž věnují předně svým vlastním potomkům, které rodí v počtu jednoho kusu za rok, o cizí zájem nemají.

300 kilo testosteronu

Velkým nebezpečím pro malé tuleně je pak období říje, kdy se ve vlnách přetahují o moc nad pláží a samicemi jednotliví samci. Ti váží až 300 kilogramů, a dochází tak k půltónovým soubojům silných čelistí a ostrých zubů. Samci jsou doslova plní testosteronu a své nevybouřené libido si vybíjejí nejen na druhých samcích, kteří chrání svou družku, ale bohužel i na osamocených mláďatech.

Stačí chvíle nepozornosti, případně absentující matka a její potomek je několika tvrdými údery o zem usmrcen a ponechán svému osudu. Pokud je matka v dosahu, potomka se samozřejmě snaží ochránit, někdy však ani tato snaha nevede k úspěchu. Mnohdy tak musí zakročit až další samice, které v obraně svých mladých vyženou samce zpět do vody. Úmrtnost tuleních mláďat může v některých částech světa dosahovat i 50 procent, přičemž u tuleňů šedých byl dokonce prokázán kanibalismus.

Zdroj: Science Direct

Petr Semecký

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Populární filmy na Prima Zoom