13. září 2022 11:18

Gigantická migrace krabů vede ke genocidě a kanibalismu. Podívejte se, jak se zvrhl přírodní div světa

Každý rok během období dešťů začíná na Kubě velká migrace krabů červených, která bývá zařazována mezi největší přírodní divy světa. Kromě úžasné podívané se však jedná o jeden velký masakr.

Na jižním kubánském pobřeží poblíž Zátoky sviní se shromažďuje milionová armáda krabů červených. Jejich společná přítomnost na jednom místě značí jediné – s dubnem přichází období dešťů a samci i samičky musejí společně se svými vejci opustit lesní příbytky a budoucí potomstvo dostat rychle do slaných vod moře. Během velké migrace však krabi červení narazí na mnoho nebezpečných překážek, které část z nich budou stát klepeta či život.

Ačkoli totiž miliony let evoluce kraby perfektně vybavily odolností vůči predátorům a nebezpečnému nočnímu lesnímu životu, s lidským faktorem se stále vypořádat nedokážou. Proto je pro ně nejrizikovější úsek jejich sedmikilometrové cesty přecházení přes pobřežní silnici. Jak můžete vidět v dokumentu Divoká příroda Kuby, který vysílá Prima ZOOM, nemilosrdná kola aut během sekundy rozdrtí klepeta i schránky stovkám krabů bez mrknutí oka.

Šťastlivci, kteří přežijí a smrti uniknou, na nic nečekají a hodlají využít příležitosti na maximum. Ze svých mrtvých společníků si tak na rozpáleném asfaltu udělají chutnou svačinu. Během brutální migrace a silniční genocidy totiž není ani kanibalismus tabu – krabi červení nemají se svými mrtvými bratry a sestrami žádné slitování. Do cílové destinace tak alespoň dorazí najedení, i když v mnoha případech zmrzačení.

Zdroj: Washington Post

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom