20. října 2022 06:00

Extrémně silný škrtič zabije i člověka a zbavit se ho není snadné. Podívejte se, jak nelítostně zabíjí

Tohoto hada mnoho odborníků považuje za jednoho z nejsilnějších škrtičů, a to i přesto, že není zdaleka tak velký jako krajta mřížkovaná. Chcete vědět, jak smyčkám jeho těla uniknout?

Hroznýš královský sice umí aktivně lovit, většinou si ale na svou kořist raději počká. Šetří tak energií; ve chvíli, kdy se jeho 1–3,5 metru dlouhé tělo omotá okolo oběti, síla, se kterou ji had stiskne, bude enormní. Tak enormní, že jí kompletně zastaví krevní oběh.

Člověka dokáže i zabít

Hroznýš je doma v Jižní Americe, rozšířil se ale i do teplejších částí USA, třeba na jih Floridy, a samozřejmě je i jedním z oblíbených domácích „mazlíčků“. V přírodě mu hraje do karet jak jeho zbarvení, tak jeho schopnosti – výborně plave, je díky drobnějšímu tělu mrštný a nenápadný, a větší jedinci dokážou ulovit všechno od myší přes opice až po divoká prasata. Výjimkou nejsou ani případy, kdy dokázal ulovit ocelota.

Chovatelé vědí, že si na něj mají dávat pozor. Ne, že by byl nějak agresivní, ale pokud se jednou stočí do smyček, dokáže zabít i velká zvířata, která by nezvládl pozřít. Třeba i člověka – v červenci 2022 například v zajetí chovaný hroznýš uškrtil svého sedmadvacetiletého majitele.

V případě, že se okolo vás had omotá, existuje několik způsobů, jak ho donutit svůj smrtící stisk povolit. Například mu můžete dát čichnout k silnému alkoholu anebo jej zkusit ponořit do ledové vody. V případě, že vám svírá dýchací cesty, je ale obojí velmi těžké, a tak odborníci doporučují nekrmit tyto plazy bez přítomnosti dalšího člověka.

Zdroj: National Geographic

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom