21. dubna 2023 06:00

Pravěcí Egypťané byli velcí fešáci. Podívejte se na detailní rekonstrukci obličeje dávno před pyramidami

Projekty, které pomáhají dát tvář lidem, kteří naši planetu obývali před mnoha tisíci lety, jsou vždy zajímavé. A v tomto případě jsou vidět i výrazné zásahy evoluce.

Když archeologové v egyptském nalezišti Nazlet Khater 2 objevili dvě lidské kostry, psal se teprve rok 1980. Tehdy to byl celkem bombastický nález, jedna totiž patřila mladému muži a byla extrémně dobře zachovalá, včetně lebky. Odborníci i díky tomuto zemřelému mladíkovi pochopili, kde v lidském vývoji zasáhla evoluce. Teď, o víc než 40 let později, se mu můžeme podívat do tváře, a je to fascinující pohled.

Jemné rysy, milý úsměv

Nejvíc ze všeho se totiž dostaví uvědomění, jak velice málo jsme se jako lidstvo od té doby změnili. 165 centimetrů vysoký mladík, kterému v době smrti bylo okolo dvaceti let, žil dávno před pyramidami, v době, kdy lidé byli ještě lovci a sběrači. Díky rekonstrukci obličeje, na které spolupracovali archeolog Moacir Elias Santos a 3D umělec Cícero Moraes z Brazílie, ale můžeme vidět, jak jemné rysy tento Severoafričan měl. Víceméně jediné, v čem se lišil od našich současníků, je o něco větší čelist, než mají moderní Homo sapiens.

Přečtěte si také: Nový objev převrací evoluci člověka. Chůzi po dvou jsme si zřejmě neosvojili na zemi

Dvojice udělala zobrazení rovnou dvě. „Jedno je objektivnější a vědecké, a jedno je subjektivnější, umělecké,“ píše se v článku, který dvojice o projektu publikovala. K tomu subjektivnějšímu odborníci přidali i vlasy a vousy. „I to vědecké nicméně obsahuje jisté spekulativní prvky, co se týče vzhledu tohoto jedince…“ Jsou zkrátka jisté věci, které si domyslet musíme, například kolik podkožního tuku mohl mladík mít. Nejsou to ale žádné zásadní záležitosti, které by mohly ovlivnit prostý fakt: Člověk, který žil více než 20 tisíc let předtím, než se v Egyptě začaly objevovat první stálé osady, by úplně klidně mohl zapadnout v davu současníků čekajících na vlak do práce.

Zdroj: C. Moraes, M. E. Santos: The Facial Approximation of the Skull of Nazlet Khater 2

Odkaz na obrázkovou licenci Creative Commons

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom