20. května 2024 15:45

Stavba Karlova mostu byla promyšlená do nejmenšího detailu. Karel IV. využil číselnou řadu a postavení planet

Mikýřova hysteorie českých dějin (3) - čtyřka.mp4

Karel IV. založil Karlův most podle numerologie, astrologie i astronomie. Unikátní stavba odolala ničivým povodním.

Datum zahájení stavby Karlova mostu bylo stanoveno na 9. července 1357, přičemž základní kámen měl v 5 hodin a 31 minut osobně položit sám císař. „Tato data a čas byly zvoleny tak, aby vytvořily numerologickou posloupnost 1-3-5-7-9-7-5-3-1, která je palindromem,“ připomíná Michal Mikyska, průvodce pořadem Mikýřova hysteorie českých dějin, který můžete vidět na Prima COOL. Palindrom je přitom označení pro sekvenci symbolů, kterou je možné číst v libovolném směru a má vždy stejný význam. Známými palindromy jsou například věty „Kobyla má malý bok“ nebo „Jelenovi pivo nelej“.

Na rekonstrukci stavby Karlova mostu s využitím materiálů a stavebních postupů 14. století se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: 11 dětí Karla IV.: Řadu z nich potkal krutý osud, to nejschopnější změnilo dějiny Evropy

Čekání na příznivé nebe

Karel IV. údajně věřil, že číselná řada lichých čísel zahrnující letopočet, datum a čas přinese mostu štěstí. Podle historika umění Jana Royta je ale takto přesné určení okamžiku zahájení stavby sporné, protože lidé v době Karla IV. „byli rádi, že se měřilo na hodiny“.

Příznivá číselná řada ovšem nebyla jediným důvodem, proč Karel IV. čekal se zahájením stavby Karlova mostu na konkrétní datum, hodinu a minutu. Neméně důležitým faktorem bylo postavení Slunce, Měsíce a tehdy známých planet v souhvězdích oblohy. Karel IV. tak po poradě s astrology naplánoval zahájení stavby mostu na konjunkci Saturnu se Sluncem, a navíc tak, aby měl budoucí most ascendent ve Lvu, který byl symbolem českých králů, Prahy i celých Čech.

Přesně v 5 hodin 31 minut ráno vyšel nad obzor Mars, jakožto symbol velkých činů, ale také války, navíc byly všechny planety kromě Marsu a Měsíce v Raku a Rybách, tedy ve stavbě mostu příznivých vodních znameních. Most je také astronomicky propojený s Pražským hradem a katedrálou svatého Víta – v době letního slunovratu při pohledu ze Staroměstské mostecké věže zapadá Slunce za svatovítskou katedrálou.

Mohlo by vás také zajímat: Zákaz žen na Karlštejně nebyla fikce. Před 705 lety se narodil Karel IV., co o něm nevíte?

Ať už to bylo díky numerologii, astrologii nebo speciální maltě s příměsí vajec, mléka nebo tvarohu, založení 516 metrů dlouhého Karlova mostu se ukázalo být skutečně bytelné. Most přečkal množství ničivých povodní – například v červenci 1432 velká povodeň zaplavila značnou část Starého Města a zbořila pět mostních pilířů, další újmu most utrpěl například při povodni v září 1890, kdy spadly dva oblouky. Nic ho však dodnes nepoškodilo natolik, aby stále nemohl být chloubou celé Prahy.

Zdroj: Muzeum Karlova mostu, Národní památkový ústav

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom