17. června 2024 14:00

Výbuch munice zranil devět českých vojáků. Událost řeší Vojenská policie

Výbuch na Libavé

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, který se nachází na území Olomouckého kraje, v pondělí před polednem vybuchla blíže neurčená munice. Výbuch podle informací armády zranil devět vojáků, událost začala řešit Vojenská policie.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Adama Fritschera dva zraněné přepravil do zdravotnického zařízení vrtulník. Celkově se FNOL postará o čtyři vojáky, další čtyři míří do Vojenské nemocnice Olomouc, jeden byl ošetřen na místě. Událost řeší Vojenská policie.

Podle mluvčího FNOL jsou dva zranění, kteří byli transportováni letecky, již v péči lékařů, rozsah zranění neupřesnil. Další dva zranění jsou na cestě do nemocnice sanitkou, upřesnil Fritscher. Na místě zasahovala olomoucká krajská záchranná služba, podle její mluvčí Lucie Mikiskové k události dorazily dvě posádky z Olomouce a vypomáhala také letecká záchranná služba z jiného kraje.

Přečtěte si také: Ruská odveta: Českou ambasádu musí rychle opustit řada diplomatů. Kdo na ní smí zůstat?

Munice dříve explodovala i v Brdech a Vrběticích

K výbuchům munice docházelo ve vojenských prostorech i v minulosti. Například v červenci 2021 utrpěli zranění dva vojáci při sanaci bývalého vojenského prostoru Brdy, kteří čistili od munice bývalou pěchotní střelnici Kolvín. Při manipulaci ale jedna střela vybuchla.

Těžce zraněný voják po dvou týdnech podlehl zraněním, explozi přežil pyrotechnik ze ženijního pluku v Bechyni, který později stanul před soudem kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti a hrozilo mu až pětileté vězení. Obžaloba ho vinila z toho, že jako hlavní pyrotechnik nesprávně identifikoval nalezenou dělostřeleckou munici jako náhradní a při manipulaci s ní porušil předpisy.

Pyrotechnik s mnohaletou praxí u armády, včetně účasti na zahraničních misích v Afghánistánu, ale u soudu uvedl, že na skládku nechal přemístit jen nalezenou dělostřeleckou munici bez výbušniny. Výbuch vysvětloval tím, že zraněný voják zřejmě našel ještě jinou střelu, nikomu to neohlásil a snažil se střelu sám demontovat, ta ale vybuchla. Soudy pyrotechnika osvobodily.

Mohlo by vás také zajímat: Výbuchy ve Vrběticích provedli Rusové, tvrdí policie. Stíhání zahájit nemůže, případ odložila

K největším výbuchům vojenské munice na území ČR došlo v říjnu a prosinci 2014 ve Vrběticích na Zlínsku, dva lidé při tom zahynuli. Zásah bezpečnostních složek v areálu plném nevybuchlé munice trval šest let. Policie považuje za prokázané, že výbuchy provedli příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU s cílem zabránit dodání zbraní a munice do oblastí, kde ruská armáda prováděla své operace.

Zdroj: ČTK, Armáda ČR

Video, které jste mohli minout: Ruská ofenziva? Kyjev může mít problém, řekl Šedivý a chválil českou muniční iniciativu

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom