16. června 2024 13:00
Adam Vala

Proč byste z pláží neměli odnášet mušle? Dobrých důvodů je hned několik

Opravdu jde jen o neškodnou vzpomínku? Vědci vysvětlují, jak destruktivní může člověk být.

Mušle mohou plnit roli hezké vzpomínky z dovolené u moře, existuje ale několik dobrých důvodů, proč byste je měli nechat na místě. Nerozvážné odnášení mušlí z pláže může totiž způsobit narušení tamějších ekosystémů, což dokazuje studie z roku 2014, kterou provedl tým paleontologa Michala Kowalewskiho z Floridské univerzity. Studie se zabývala dopadem odstraňování mušlí z pláží a dospěla k závěru, že způsobuje významné škody mnoha formám života, které jsou na nich závislé.

Vliv turismu na pobřežní organismy

Mušle jsou překvapivě důležitým článkem pobřežních ekosystémů. Kromě toho, že stabilizují pláže a poskytují ptákům stavební materiál pro jejich hnízda, jsou také domovem pro různé mořské organismy, včetně řas, mořské trávy, hub a krunýřovců. Jsou také zdrojem uhličitanu vápenatého, který se může rozpouštět v mořské vodě a vracet se zpět do oceánu. „Mušle jsou pozoruhodné zejména tím, že v přírodních ekosystémech plní více funkcí. Proto může být jejich odstranění tak závažné a ovlivnit celou řadu procesů,“ uvedl Michal Kowalewski, hlavní autor studie.

Mohlo by vás zajímat: Dovolenkový ráj Čechů šestkrát jinak. Kde si v Chorvatsku užijete léto bez turistů?

Vědci v rámci studie prováděli několik měsíčních průzkumů v letech 1978-1981 a 2008-2010 na pláži Llarga, která se nachází hodinu jízdy autem od španělské Barcelony. Výsledky ukázaly, že počet mušlí se mezi oběma zkoumanými obdobími snížil až o 60 procent. Kowalewski měl podezření, že byl úbytek mušlí nejspíše způsoben přílivem turistů do zmíněné oblasti, protože množství mušlí bylo vyšší v zimním období, kdy pláž navštěvovalo méně lidí.

Právní aspekty

„Lidé mohou hrát významnou roli při změně biotopů prostřednictvím činností, které by mnozí vnímali jako neškodné. Je však důležité, abychom pokračovali ve zkoumání všech aspektů činností souvisejících s cestovním ruchem a jejich dopadu na pobřežní biotopy,“ vysvětlil autor studie. Doplnil konkrétně, že mušle měkkýšů mají prvořadý význam pro raky poustevníky, ale stejně tak důležité jsou i pro ptáky, kterým, jak už bylo řečeno výše, poskytují stavební materiál pro jejich hnízda.

Dalším dobrým důvodem, proč si domů nevozit mušle, je legální aspekt. V mnoha částech světa se to totiž jednoduše nesmí, jako například ve Velké Británii, kde zákon o ochraně pobřeží z roku 1949 zakazuje brát si z veřejných pláží jakékoliv přírodní materiály. O něco mírnější je to v USA, kde je rekreační sběr prázdných mušlí za mnoha okolností povolen. Některé druhy jsou však chráněné a sběr jejich živých mušlí by vás mohl dostat do problémů se zákonem.

Zdroj: PLOS, Florida Museum

Video, které jste mohli minout: Podivná modrá stvoření zaplavila pláže v Kalifornii. Vědci vysvětlili příčinu jejich zjevení

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom