16. června 2024 12:45
Adam Vala

V malém jezírku bylo nalezeno 177 lidských těl. Vědci ihned zjistili, proč jich je tolik

Jejich stáří se odhaduje na 7-8 tisíc let, přesto měla těla zachované orgány. Proč jich v jezeře skončilo tolik?

V roce 1982 během budování nové silnice ve floridském Brevard County objevili dělníci mrtvá těla v jezírku Windover, kolem něhož projížděli s těžkou technikou. Nález obratem odstartoval vyšetřování a následně i výkopové práce a archeologický průzkum, který postupně odhalil více než 170 lidských ostatků. Fascinující bylo nejen jejich stáří, odhadnuté přibližně na 7-8 tisíc let, ale především míra zachování tkání a orgánů.

Neuvěřitelně zachovalá těla

V rybníku s rašelinovým dnem byla mrtvá těla zakonzervována tak dokonale, že některá z nich byla nalezena se zachovalou mozkovou tkání. Nové výzkumy, které byly před desítkami let považovány za neuvěřitelně vzácné, proto rozporují, že by se jeden z našich nejdůležitějších orgánů nemohl za dobré konstelace dochovat v takovém stavu, aby z něj bylo například možné vyextrahovat DNA. Jde ale skutečně o specifické podmínky jezera poblíž města Titusville, které se v roce 1982 obratem stalo jedním z nejvýznamnějších nalezišť tohoto druhu.

Mohlo by vás zajímat: Před vzkříšením mamutů dostanete šanci ochutnat mamutí maso. Jeho výroba trvala jen pár týdnů

Těla z Windoverského močálu byla většinou pohřbena v ohnuté poloze na boku a postupně klesla do hloubky jednoho metru. Celkově bylo nalezeno 177 jedinců všech věkových kategorií do stáří přibližně 60 let. Děti tvořily přibližně polovinu z nalezených těl a stejně jako v případě ostatků dospělých na nich byly patrné známky nemocí či vyléčených zranění. Netrvalo pak příliš dlouho a archeologové došli k závěru, že šlo o běžné pohřebiště, čemuž nasvědčovala nejen poloha, ale také orientace většiny těl k západu.

„Těla byla pohřbívána ve skupinách, v pěti nebo šesti krátkých obdobích rozptýlených v průběhu jednoho tisíce let. Třicet sedm hrobů obsahovalo také tkané látky, které dokládají poměrně složitou techniku tkaní a naznačují, že byla těla v rámci pohřebních rituálů pečlivě zabalena,“ komentoval v roce 2012 antropolog Glen Doran v podcastu A History of Central Florida. Windowerský močál byl v roce 1987 označen jako národní historická památka a i v budoucnu nepochybně bude cenným zdrojem informací o životě na území dnešní Floridy.

Zdroj: UCF, National Historic Landmarks, JSTOR

Video, které jste mohli minout: Na Floridě se před více než 40 lety našlo 177 mrtvých těl zachovaných v bahně

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom