17. června 2024 13:15
Adam Vala

Domorodci prosí o jídlo horníky, kteří ničí jejich domov. Srdceryvné video obletělo svět

Nesmírně smutné video ukazuje neuvěřitelný střet zcela odlišných kultur. Kmen Hongana Manyawa trpí kvůli těžbě niklu.

Rostoucí poptávka po elektromobilech vede ke zvýšené těžbě surovin, které jsou zapotřebí pro výrobu baterií. Jedním z nich je i nikl, a k velké smůle obyvatel ostrova Halmahera v Indonésii se na jejich území nachází poměrně velké ložisko. Do jeho těžby se pustili horníci už před několika lety a nyní čelí úzkostným žádostem o trochu jídla ze strany kmene Hongana Manyawa.

Zmíněný kmen, jehož název v překladu znamená „Lidé z lesa“, patří mezi poslední nomádské lovecko-sběračské kmeny v Indonésii. Odhaduje se, že má 300 až 500 členů, jejichž identita není prozkoumána, stejně jako asi 3000 lidí Hongana Manyawa, kteří byli kontaktováni v 80. letech a od té doby komunikují s širším světem. Video, které se v červnu 2024 objevilo na sociálních sítích, ukazuje členy kmene, jak přicházejí k horníkům, kteří ničí jejich zemi, a prosí je o jídlo. Záběry poskytují tragický pohled na život lidí, jejichž existence je ohrožena těžbou niklu, která je poháněna poptávkou po bateriích nejen pro elektrická auta.

Zdroj problémů - nikl

„Nejsme si jisti, zda a jak dlouho po tomto setkání přežijí. Mohli se nakazit jakoukoli nemocí, která pro ně může být smrtelná, a hlavně hladoví, což je i důvod, proč opustili své území a vydali se najít pomoc,“ uvedla organizace Survival International, která video zveřejnila. Bohužel pro ně je zmíněný ostrov Halmahera místem některých z největších nevyužitých zásob niklu na světě, kvůli čemuž těžba narůstá a představuje existenční problém pro domorodé obyvatele.

Nezaujatý člověk sice může tvrdit, že nedávné video naznačuje jen ochotu kmene navázat kontakt, to však podle jednoho z členů kmene není pravda. Survival International příslušníka kmene cituje a tvrdí, že lidé Hongana Manyawa umírají hlady v důsledku kácení jejich pralesa kvůli těžbě. Po zveřejnění tohoto videa jeden z předních indonéských politiků, AA LaNyalla Mahmud Mattalitti, vyzval vládu, aby kmen ochránila, a požádal provinční vládu Severní Maluku na Halmaheře, aby přehodnotila své plány využití půdy.

Zdroj: Survival international, IFL Science

Video, které jste mohli minout: Stavby dálnic jsou v ohrožení. Česko trápí nedostatek štěrku, lomy se pomalu zavírají

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom