9. června 2024 07:00
Adam Vala

Videa pro dospělé ovládla amazonský prales. Zavedení Muskova internetu se šeredně zvrtlo

Internetové připojení Starlink, které objednal brazilský prezident pro lidi odstřižené od internetu, se ukázalo být danajským darem.

Umíte si představit život bez internetu? Nechceme tvrdit, že by to nešlo, ale celá globální společnost na připojení k síti závisí tak moc, že se podobnými myšlenkami snad ani nikdo nezabývá. Ne všude byste ale na svém telefonu viděli plný signál nebo měli k dispozici připojení k internetu, což si ostatně můžete vyzkoušet i na některých místech v České republice. Konkrétně se teď ale zaměřme na oblast amazonského deštného pralesu, ještě specifičtěji té části, která se nachází na území Brazílie, a pojďme si povědět o jednom nečekaném „problému“, o kterém informuje list New York Times.

Dobrý úmysl

Právě s přihlédnutím k tomu, z jak velké části spoléháme na to, že máme internet takřka kdykoliv na dosah ruky, se brazilský prezident Jair Bolsonaro rozhodl objednat u společnosti Starlink miliardáře Elona Muska řešení pro satelitní připojení k internetu. Chtěl tím odstranit problém, který se dotýká bezmála 70 tisíc lidí žijících v různých částech pralesa. Neměli ani mobilní signál, ani připojení k internetu, čímž přicházeli o řadu výhod i prostých výdobytků moderní společnosti, takže brazilská vláda zasáhla a internet do Amazonie přinesla.

Jak popisuje New York Times, v prvním kroku vypadalo vše skvěle a mluvilo se jen o pozitivech. Lidé rázem získali větší uplatnění na trhu práce, dostalo se jim kvalitnějšího vzdělání už jen proto, že mohli bez čekání přistupovat k důležitým informacím, a Elon Musk mohl být veleben jako moderní bůh bezdrátové datové komunikace. Jenže pak příslušníci jednotlivých kmenů a obyvatelé deštného pralesu obecně objevili stránky pro dospělé.

Mohlo by vás zajímat: Čína zvažuje sestřelování satelitů atomovými zbraněmi. Simulace naznačila hrůzné dopady

„Někteří místní obyvatelé jsou nespokojeni s tím, že mladí muži začali na internetu sledovat značné množství sexuálního obsahu a ve skupinových chatech sdílejí explicitní obrázky,“ cituje New York Times vůdce kmenu Marubo vystupujícího jako Alfredo. Vyjádřil své obavy, že internetové stránky s pornografií bude chtít zkusit větší procento mladých lidí a připojil, že v ostatních kmenech to není jiné a dokonce tam pozorují zvýšenou sexuální agresivitu. Problém pak vedoucí kmenů spojují podle svých slov i s násilnými videohrami a přísně varují před způsobem života bílého muže.

Je tedy otázkou, jak zasáhnou lidé kolem brazilského prezidenta, případně aktivisté, kteří jsou situaci ještě blíže. Na jedné straně totiž stojí právo na informace a důležitý nárok na připojení k internetu a na straně druhé potenciálně závadný obsah, který by mohl ovlivnit celé generace tamních obyvatel.

Zdroj: New York Times, NME

Video, které jste mohli minout: Cesta za rybolovem stála turisty život. Při zřícení letadla v Amazonii všichni zemřeli

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský