15. června 2024 14:05
Adam Vala

Zázrak v Thajsku: Vzácná sloní dvojčata měla dramatický porod

Zdálo se, že 36letá samička porodí jen jedno slůně. Jaká byla reakce ošetřovatelů, když se objevilo druhé?

V Ayutthayi ve středním Thajsku se odehrál mimořádný příběh. Slonice Chamchuri, která oslavila již 36. narozeniny, porodila dvojčata, což je událost, kterou ošetřovatelé označili za malý zázrak. Nikdo totiž neočekával, že Chamchuri porodí právě dvě mláďata, a po narození prvního samečka byli všichni přesvědčeni, že je porod u konce. Jenže jakmile se ošetřovatelé začali věnovat prvnímu mláděti, ozvalo se hlasité zadunění, když Chamchuri porodila druhé mládě, tentokrát samičku. Následovala panika, kdy ošetřovatelé museli zasáhnout, aby zabránili matce v ohrožení druhého mláděte, přičemž byl dokonce jeden z ošetřovatelů zraněn.

Nečekané dvojče

Dramatické momenty, kdy mahutové – místní ošetřovatelé – oddělovali samici od matky, byly zachyceny na sociálních sítích. Veterinář Lardthongtare Meepan popsal radost, která následovala po úspěšném oddělení mláděte: „Když se druhé slůně postavilo, všichni jsme jásali. Je to skutečný zázrak.“ Charin Somwang, 31letý mahut, si při zadržování matky zlomil nohu. „Byl jsem tak šťastný, že jsem ani necítil bolest,“ uvedl pro BBC, a podle svých slov si až v nemocnici plně uvědomil rozsah svého zranění. „Je běžné, že může být novopečená matka během porodu neklidná a může se stát, že do mláděte strčí. Proto jsem neváhal a postavil se mezi ni a slůně,“ vysvětlil Somwang, kterému zlomenina nezkazila radost z popisovaného zázraku.

V Thajsku jsou sloni považováni za posvátné a jsou národním symbolem. Park Ayutthaya Elephant Palace and Royal Kraal se po narození dvojčat začal naplno věnovat jejich péči a prezentuje je v živých přenosech na sociálních sítích. Mládě samičky o hmotnosti 55 kg je o něco menší, než je obvyklé, a při krmení s matkou musí šlapat na stoličku. Její bratr je s 60 kg těžší a podobné problémy nemá. Návštěvníci parku pak mají možnost vidět dvojčata, ale až po důkladné dezinfekci obuvi a rukou. V souladu s thajskými zvyklostmi budou sloni sedm dní po narození pojmenováni.

Mohlo by vás zajímat: Sloni si navzájem dávají jména, pak se jimi oslovují. Vědci popsali jejich komunikaci

Asijští sloni jsou podle Mezinárodního svazu ochrany přírody ohroženým druhem. V Thajsku je pro turistiku využíváno přes 3 000 slonů, většina z nich je v soukromém vlastnictví. Patrně i z tohoto důvodu se proto návštěvníci parku v Ayutthayi doslova hrnou, aby viděli vzácná dvojčata. Procházejí se v malé ohrádce vystlané senem a přitom si převalují choboty na matčině noze. Zkrátka sloní idyla.

Zdroj: BBC, AP News

Video, které jste mohli minout: Útěk slonice z cirkusu: Zvíře se valilo městem v USA, chovatel ho marně naháněl

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom