1. března 2024 13:50
Adam Vala

Vzácného růžového slona by neměl čekat krutý osud. Na fotkách si hraje se svou rodinou

Šance, že se narodí slon-albín, je 1 ku 10 000. Jaké může mít v životě problémy?

Slon je největší suchozemské zvíře, už jen proto bývá jedním z nejoblíbenějších v zoologických zahradách, a to nemluvě o možnosti vidět slona v živé přírodě. Výlet na safari ovšem nemusí skončit jenom tím, že uvidíte skupinu slonů a pobavíte se třeba nad dováděním mláďat. Jak dokazují fotky z Jihoafrické republiky, které začátkem roku 2024 pořídil průvodce Theo Potgieter, pozorování se může stát ještě vzácnější ve chvíli, spatříte-li růžového slona. Právě tohle se skupině vedené Potgieterem podařilo, když narazila na kolonii slonů s velmi vzácným albínským mládětem.

Čtěte také: Muž na Srí Lance dostal za týrání slona vysokou pokutu. Záběry se chlubil na internetu

Skupina slonů byla spatřena 9. února 2024 v Krugerově národním parku a Potgieterovi se podařilo pořídit fascinující fotografie i krátké video. Se snímky se průvodce podělil na sociálních sítích a doplnil, že stáří růžového slona odhaduje přibližně na jeden rok. Důvod, proč je slon růžový a nikoliv šedý, pak vychází z nedostatku pigmentu, stejně jako se děje u řady dalších živočichů a samozřejmě i u člověka. Potgieter také uvedl, že by sám odhadoval šanci přibližně 1 ku 10 000, že se růžový slon narodí.

Kromě svého pozoruhodného vzhledu však mohou mít albínská mláďata slonů vážné problémy. Jedním z nich může být špatný zrak, dalším nedostatečná odolnost proti slunečním paprskům, ovšem potenciálně nejvážnějším je možné odmítnutí ze strany rodiny. To ale naštěstí není případ tohoto mláďěte, což Potgieter rovněž potvrdil. „Přestože složitká dynamika skupiny slonů často vede k tomu, že jedinci s odlišnostmi bývají odmítnuti, tenhle malý chlapík byl všemi členy tolerován a zdálo se, že do skupiny dokonale zapadá,“ uvedl průvodce ve svém vyjádření pro magazín People.

Zdroj: People, The Potgieter - Instagram

Mohli jste minout: Slonice napadla turistku. Uchopila ji chobotem a potom s ní praštila o zem

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom