1. ledna 2024 06:00

Nesmírně vzácný růžový aligátor vypadá jako drak z pohádky. Podívejte se, jak přišel na svět

Růžově zbarvené zvíře se narodilo v jedné z tamních přírodních rezervací a jeho neobvyklý vzhled je daný genetickou odchylkou. Ze sourozenců se takhle „vybarvil“ jediný…

Zaměstnanci přírodní rezervace Gatorland ve floridském městě Orlando ve Spojených státech se pochlubili svým novým a velice raritním přírůstkem. Drobný, zatím jen 49 centimetrů dlouhý a 96 gramů těžký aligátorek vypadá jako nějaký roztomilý dráček z pohádky.

Může za to jeho světlá, lehce narůžovělá kůže, a taky blankytně modré oči, které mu ještě dodávají na kráse a pomáhají k až éterickému vzhledu. Čerstvě narozený aligátor má ale vlastně obrovské štěstí, že se narodil v zajetí. Ve volné přírodě by se totiž tahle pohádka velice snadno mohla změnit v horor.

Po rodičích

Za nestandardní vzhled jinak vlastně zcela obyčejného aligátořího miminka totiž může genetická odchylka zvaná leucismus. Živočichové, kteří se s leucismem narodí, mají daleko méně kožních pigmentů, než je obvyklé. Stav je trochu podobný albinismu, při něm ale v kůži chybí pouze melanin; leucismus způsobuje úbytek všech druhů pigmentu. Navíc při něm mohou tyto pigmenty chybět jen na některých částech těla… což zatím není případ tohoto aligátora.

Mohlo by vás zajímat: Gigantický pravěký kajman byl velký jako autobus. Kořist drtil mnohem větší silou než tyranosaurus

Ve volné přírodě takováto zvířata přežijí jen velmi vzácně, kvůli nápadnému zbarvení se často stávají oběťmi predátorů. Samozřejmě je pro ně také těžší se nenápadně přiblížit ke kořisti. A navíc je nemá co chránit před slunečním zářením, takže se snadno spálí. Delší pobyt na slunci může vést k bolestivému poškození kůže a samozřejmě taky k rakovině.

Růžovou samičku pojmenují návštěvníci

Floridský aligátorek se podle ošetřovatelů nicméně těší dobrému zdraví, dostává tu nejlepší péči a o život se rozhodně bát nemusí. Víme totiž jen o sedmi dalších podobných exemplářích, což z něj dělá obrovskou raritu.

Přestože jde o genetickou odchylku, kterou růžová aligátoří slečna údajně zdědila po obou rodičích, její bratr, který se vylíhnul ze stejné snůšky vajec, je zbarvený zcela standardně. Ošetřovatelé už pak vyzvali návštěvníky a lidi na internetu, aby jim sourozence pomohli pojmenovat.

Zdroj: FOX35 Orlando, Gatorland.com, NBC 6 South Florida, BBC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom