18. října 2023 14:50

Gigantické krajty požírají i aligátory. Pro Ameriku jsou noční můrou

Krajty tmavé jsou sice původem z jižní a jihovýchodní Asie, během 20. století je ale na Floridu zavlekli neopatrní lidé a jim se tam teď extrémně daří.

Floridské mokřady a teplé podnebí jsou pro tyto hadí milovníky vody jako ráj na zemi. Tamním obyvatelům v tuto chvíli nezbývá, než se s tím nějak smířit, protože už tam těchto obřích plazů mají okolo milionu; dopad na životní prostředí je ale samozřejmě obrovský.

Průměrná délka skoro 4 metry

Plaz, jehož průměrná délka je 3,7 metru (najdou se ovšem i 6metroví jedinci) a váha sahá i k 75 kilogramům, loví všechno od ptáků přes další plazy až po hlodavce. Dopad na vyváženost ekosystému je přitom alarmující. Americké úřady se je proto pokoušejí počty krajt regulovat.

I krajty nicméně mají své nepřátele. Floridské mokřady jsou totiž domovem aligátorů, kteří si na chutném hadovi rádi smlsnou. Potíž je v tom, že ne vždy ho dokážou porazit, neboť ani krajta aligátořím masem zrovna nepohrdá. Obzvlášť pakliže jde o menší kusy. Pokud se tedy tihle dva ve volné přírodě potkají a mají hlad, je z toho zápas na život a na smrt, ve kterém jde především o velikost a sílu.

Vyhrát mohou oba

Aligátor na přiloženém videu svoje síly buď přecenil, anebo se stal obětí z nepozornosti. Tak či tak s ním had neměl slitování ani velkou práci, když ho dusil smyčkami svého těla a pojídal. Proti dospělému aligátorovi by ale samozřejmě šanci neměl. Víc než pětimetrové monstrum je totiž schopné ulovit i divoké prase nebo jelena, takže dospělí aligátoři vskutku nemají problém ani s krajtou.

Může dokonce dojít i na poněkud bizarní remízu. V roce 2006 vědci kupříkladu zaznamenali případ, kdy krajta pozřela tak velkého aligátora, že jí doslova protrhl břicho a vyvalil se jí bokem ven. Tehdy samozřejmě nevyhrál skutečně nikdo.

Zdroj: The Science Times / USGS / Wired

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom