17. června 2024 16:35

Jako ent z Pána prstenů: Nádherný kráčející strom získal první místo v nové soutěži

Pokud patříte mezi fanoušky filmů inspirovaných úchvatnými knihami J. R. R. Tolkiena, máte nyní o jeden důvod navíc, proč se vypravit na Nový Zéland.

Rākau o te tau neboli strom roku je soutěž, která na Novém Zélandu nemá ještě dlouhou tradici. Popravdě řečeno, v roce 2024 se konal  teprve její třetí ročník. Díky letošnímu vítězi se o ní ale mluví po celém světě.

Čtěte také: Havraní teror v Táboře. Město prohrává souboj s chráněným opeřencem, lidé jsou zoufalí

Takzvaný kráčející strom se nachází na západním pobřeží u města Karamea. Jde o obrovitý železnec (Metrosideros robusta), kvetoucí druh stromové liány z čeledi myrtovitých, endemický na Novém Zélandu. Mohl by být starý i 1000 let. Jeho kmen je rozdělený na dvě části a strom tak vypadá, jako by ztuhnul v chůzi. Mnohým tak připomíná enty, stromům podobné bytosti ze Středozemě, které ve svých dílech zmiňuje anglický spisovatel J. R. R. Tolkien.

Začal jako liána

Nový Zéland je už tak destinací fanoušků trilogie Pán prstenů od režiséra Petera Jacksona, protože se ve zdejší nádherné přírodě točila drtivá většina záběrů. Vyfotit se s pochodujícím entem tak bude jen dalším lákadlem v řadě… a to ani nemluvíme o faktu, že mohutný rozeklaný železnec vypadá trochu jako by měl podpatky, takže jde možná dokonce o entku! (pozn. aut., každý správný fanoušek Tolkienova díla ví, že entky v průběhu Druhého věku enty opustily a pak zmizely.)

Skutečný příběh vítězného stromu roku sice tak vzrušující není, ale odvyprávět si zaslouží také. Začal totiž jako takzvaný epifyt, tedy organismus, který vyrůstá na nějaké rostlině, aniž by na ní parazitoval. Takové rostliny nekoření v půdě, ale vyrůstají někde v korunách a kořínky mají vrostlé do kůry stromu, který obtáčejí.

Strom, na kterém tento železnec rostl, nakonec odumřel; stromovitá liána Metrosideros robusta ale tou dobou už dávno kořeny dosáhla až k zemi. Zajímavé je, že na kráčejícím stromu museli lidé vidět něco zvláštního a speciálního už před 150 lety. Jak jinak si vysvětlit, že jej jako jediný nechali stát, když všechny ostatní stromy někdejšího lesa padly za oběť touze po dalších akrech zemědělské půdy?

Zdroj: Cesta na Nový Zéland, Treeoftheyear.co.nz, Radio New Zealand

Video, které jste mohli minout: Trailer Společenstva prstenu

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom