16. června 2024 11:25
Adam Vala

Nezničitelná americká technika v akci: Podívejte se, jak Bradley na Ukrajině zachraňuje životy

Ačkoliv bojové vozidlo M2 Bradley nepatří k nejnovějším kouskům americké vojenské techniky, jeho užitečnost, univerzálnost a odolnost nelze rozporovat ani čtyřicet let po zahájení jeho výroby. Své o tom ví ukrajinská armáda, která vozidlo využívá ve válce s Ruskem na svém území, a důkazy o nezlomnosti M2A2 Bradley přichází pravidelně.

Na internetu je ke zhlédnutí například video, ve kterém Bradley najede na minu a dál bez přerušení pokračuje ve své misi. Nebo záběry, kdy se vozidlo postavilo ruskému tanku T-72 či raketometu BM-21 Grad a – hádáte správně – přežilo. Teď se můžete podívat na rychlou evakuační misi, jejímž hlavním hrdinou je znovu opěvovaný Bradley.

Mohlo by vás zajímat: Ukrajinci rozmlátili ruský konvoj u Avdijivky. Využili silnou zbraň ze Západu, ukazují záběry

Jak popisuje portál TechWP, na novém videu je možné sledovat neúspěšný výsadek Ukrajinců, kteří za použití zmiňovaného vozidla nebyli schopní úkol dokončit kvůli opakovanému ostřelování ze strany ruské 15. samostatné motostřelecké brigády. Posádka vozidla byla uvězněna v poškozeném vozidle, pokusila se o evakuaci, ale kvůli minometným granátům dopadajícím v bezprostřední blízkosti tak nemohla učinit.

Na pomoc proto bylo přivoláno druhé vozidlo, které bylo napadeno tzv. kamikaze dronem, ale i přesto se podařilo posádku z prvního vozu evakuovat. Na záběrech je dobře patrné, jak díky kouřové cloně vzniká prostor pro vojáky z poškozeného vozidla k rychlému přeběhnutí do prostoru pro posádku druhého vozidla, které následně odjíždí do bezpečí.

Historie bojového vozidla M2A2 Bradley sahá do 70. let minulého století. Tehdy americký zbrojní průmysl zahájil výrobu bojových vozidel, která jsou dnes jedněmi z nejžádanějších na celém světě a na Ukrajině způsobují těžké ztráty ruské armádě. Hlavní výhodou vozidla je jeho výzbroj. Ačkoliv se liší v závislosti na konkrétních podmínkách použití, základní verze pancéřování je vyrobena z oceli, hliníku a kompozitních materiálů. Tato kombinace je neprostupná i pro ruské protitankové řízené střely.

Obranyschopnost pak zajišťuje kanón M242 Bushmaster ráže 25 mm, doplněný kulometem ráže 7,62 mm. Bradley je navíc velmi mobilní díky své konstrukci, poháněné motorem o výkonu 500 nebo 600 koňských sil v závislosti na roce výroby. Vozidlo dosahuje rychlosti až 70 km/h, ve vodě však maximálně jen 10 km/h.

Zdroj: TechWP, Lampa znalostí - YouTube

Video, které jste mohli minout: Záběry dronového úderu na ruský obrněnec

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom