28. června 2023 10:40

Viktor Kožený okradl každého desátého Čecha. Dnes si připadá jako chudák

Mnohamiliardové finanční impérium Viktora Koženého, které se mu povedlo nashromáždit obelstěním důvěřivých Čechů i Američanů, je pravděpodobně už dávno pryč. Oficiálně toho Koženému patří malinko, alespoň to tak už roky tvrdí médiím.

Zahraniční média o něm píší jako o „pirátovi z Prahy“, u nás ale přezdívek netřeba. Jméno Viktor Kožený je tu pojmem samo o sobě. Minimálně to platí pro všechny, kdo zažili devadesátky.

Kožený tehdy využil takzvané kuponové privatizace. Založil investiční fondy a rozjel reklamní kampaň, která neměla obdoby, a přesvědčoval lidi, aby mu s vidinou budoucího desetinásobného zisku prodali kuponové knížky.

Uvěřil mu každý desátý Čech, peněz se ale lidé nedočkali. Koženého „jistota desetinásobku“ přinesla nakonec zisk jen jemu samotnému, a jakmile to kolem roku 1994 začalo lidem docházet, odjel na dovolenou. A tahle dovolená se protáhla na devětadvacet let a stále pokračuje.

Bahamy jako azyl i vězení

Není dodnes jisté, kolik z podvodem získaných peněz Kožený investoval do něčeho jiného, než do luxusních sídel, okázalých párty a celkově do svého vlastního života na vysoké noze. Spekulace s kuponovými knížkami mu vynesly zhruba 65 miliard. Kromě zřízení luxusního sídla v americkém Aspenu a návštěv luxusních londýnských podniků, kde za večeři na stůl vysázel klidně 700 tisíc, ještě stihl podobný kousek jako v Česku provést během privatizace ropného průmyslu v Ázerbajdžánu. Tentokrát se obětmi jeho podvodů stali Američané. A tohle všechno stihl, než na něj Češi v roce 2003 vydali mezinárodní zatykač.

Mohlo by vás zajímat: S kmotrem Mrázkem je spojeno neskutečných 35 úmrtí. Zabila ho speciální střela

V té chvíli se mu Bahamy staly jediným útočištěm, jiné země by ho totiž vydaly. Dokonce i v místním žaláři nakonec v roce 2005 rok a půl strávil, přičemž mu hrozilo vydání do USA, kde by za podvod dostal 20 let. Ale bahamské úřady jeho vydání odmítly. V roce 2010 to podobně skončilo s vydáním do ČR, když byl u nás v nepřítomnosti pravomocně odsouzen k 10 letům. Dlouhý soud, který měl pomoct obětem jeho podvodů, u nás skončil s ošklivou pachutí, protože z dvaceti vytunelovaných miliard korun se povedlo obstavit jen 100 milionů. Mnohé další prostředky v současnosti formálně patří jeho matce, Jitce Chvátíkové. Včetně peněz získaných prodejem zmíněné vily v Aspenu.

Byznys ho prý nezajímá

V následujících letech se Kožený svého tvrzení, že žádný majetek už prakticky nevlastní, peníze nemá a s obživou mu pomáhá maminka, držel zuby nehty. A navázal na něj i o pár let později. Tehdy se mu začaly Bahamy už zajídat a zřejmě doufal, že by se mohl do vlasti vrátit. Zkontaktoval se s českými novináři. Podle toho, co řekl TV Nova, byl v roce 2018 na mizině. Tvrdil, že ho o majetek postupně při rozvodu obraly jeho tři manželky, se kterými měl postupně pět dcer. Ani jedno z jeho dětí nemá české občanství, tři jsou Britky, jedna Američanka a jedna Francouzka. Ty si ale podle toho, co televize zjistila, nežijí vůbec špatně.

Přečtěte si také: Cimický znovu čelí obvinění ze znásilnění. Na policii se přihlásily další poškozené

Nakolik je tenhle příběh o zchudlém Koženém pravdivý, to těžko říct. Médiím se jinak spíš vyhýbá.

V posledních rozhovorech nicméně tvrdil, že se o byznys už dávno nezajímá; že se věnuje například projektům týkajících se uprchlické krize, automatizace práce, duchovním a mentálním činnostem... Nějakou dobu si držel i naději, že by mohl do politiky, to bylo ale před tím, než bylo jasné, že se vážných obvinění zbavit nedokáže.

Jedno je každopádně jisté. Pro Koženého jsou Bahamy stále bezpečné místo, a pokud se mu tam s pomocí právníků povede udržet, může tam spokojeně dožít. A i když si tam podle svých slov občas přijde jako Napoleon na Svaté Heleně, evidentně je to pořád veselejší v bahamském horku, než v českém nebo americkém chládku.

Zdroj:  Bloomberg / Denver PostDeník.cz / Dotyk.cz / iDnes.cz

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom