1. února 2023 06:00

S kmotrem Mrázkem je spojeno neskutečných 35 úmrtí. Zabila ho speciální střela

Když se ještě dnes mluví o českém podsvětí, málokdo si nevzpomene na Františka Mrázka, významnou figuru devadesátých let a jejich stále divočejších dozvuků po roce 2000. Zasahoval totiž jak do dění v kriminální sféře, tak do zákulisí nejvyšší politiky, a měl známosti ve všech společensky důležitých kruzích.

Přestože se vyučil lakýrníkem, měl František Mrázek ambicióznější plány než manuální práci, a k nim využil svou schopnost dělat si kamarády na důležitých místech. Už v mládí měl přátele nejen u policie. Pomocí těchto známostí si zařídil invalidní důchod, díky kterému si jeden z lékařů polepšil o švédský Saab Turbo 900. S lékaři měl obecně tak dobré vztahy, že se jejich prostřednictvím dostával k drahým zahraničním lékům, které mohl prodávat dál.

Začátky kariéry

Kromě léků obchodoval se vším, k čemu se mohl dostat. Hodinky, videa, walkmany, šátky, zlato, spotřební zboží, díky tomu všemu se stal v rodném Českém Brodě na Kolínsku, kde žil s manželkou a dětmi, známou postavou, na kterou měla kolínská kriminálka spadeno. Cokoli protizákonného se na Kolínsku dělo, Mrázek v tom hrál nějakou roli. Svou působnost rozšířil i na pašování aut.

Zásadní zlom v Mrázkově kariéře přišel po listopadu 1989. Nová vláda zrušila trestný čin nedovoleného podnikání, zároveň byla zrušena Státní bezpečnost, která šla Mrázkovi po krku, a jako dovršení všeho vyhlásil nový prezident Václav Havel amnestii, díky níž se dostalo na svobodu mnoho Mrázkových kumpánů. Aby si byl jistý, že první demokratické volby nevyhrají komunisté, rozhodl se Mrázek pomoci politickému hnutí Občanské fórum. Napojil se na jeho pokladníka Iva Svobodu a poskytl mu potřebné finance na nákup počítačů, tiskáren a papírů. Pomohl tak úspěchu první české demokratické strany.

Čistý štít

Mrázek následně začal podnikat v novém oboru, a sice v kupování nemovitostí. Ty následně nechal nacenit vysoko nad jejich hodnotu a z bank vylákal stamilionové půjčky, za něž nemovitostmi ručil. V té době také utvrzoval kontakty s politickými špičkami, a jak vyplývá z přepisů policejních odposlechů, využíval je ke svému vlivu na složení vlád. Své lidi měl v každém resortu, který potřeboval. Sám se nechal slyšet, že má telefon na sedmnáct poslanců z různých stran a šest senátorů, s nimiž si tyká. K tomu mu mohl dopomoci jeho legendární archiv, do něhož údajně sbíral kompromitující materiál na klíčové osoby tehdejší politické scény.

Zároveň Mrázek vystupoval jako velký filantrop. Se svým spolupracovníkem Miroslavem Provodem a  Karlem Gottem založil Nadaci Karla Gotta Interpo, která měla pomáhat rodinám policistů, kteří zahynuli při výkonu služby. Gott věnoval do podniku 4 miliony korun, Mrázek a Provod každý po půl milionu. Stejně tak Mrázek financoval nákup nového ultrazvuku pro českobrodskou nemocnici.

Dlouhé prsty

Přitom měl ale stálé vazby na zločinecké prostředí. Kromě finančních podvodů figuroval i v různých korupčních aférách, byl ale také podezřelý z několika vražd, žádné propojení se mu však nepodařilo dokázat. Naopak bylo čím dál více zřejmé, jak velké jsou jeho kontakty nejen na vysokou politiku, ale také na bezpečnostní složky.

Policisté pověření jeho stíháním mívali zpravidla sami problémy s vyšetřováním ze strany BIS nebo inspekce bezpečnostních složek. Členové vyšetřovací skupiny s názvem Krakatice, specializované čistě na jeho případy, odešli postupně pod určitým nátlakem od policie. Z vyšetřovacího spisu Krakatice se následně ztratilo 1 600 stran přepisů odposlechů.

Kdo s čím zachází...

S Mrázkovým působením je spojováno neuvěřitelných 35 úmrtí. Mezi nimi byl například regionální novinář Václav Dvořák, který o Mrázkových aktivitách sbíral informace a jehož v dubnu 1992 před jeho domem v Kostelci nad Černými Lesy zastřelil nájemný vrah Bohuslav Hájek, údajně na Mrázkův příkaz. Hájek samotný zmizel beze stopy, podle všeho byl zavražděn jako nepohodlný svědek.

Zprostředkovatelem Dvořákovy vraždy byl údajně jiný český mafián, Antonín Běla. Toho popravila skupina mužů se samopaly před jeho vilou v Úvalech v dubnu roku 1996. Tou nejzáhadnější vraždou ale zůstává smrt Mrázka samotného.

Mrázek byl považován za mozek finanční skupiny, která řídí potravinářskou firmu Setuza, která byla objektem velkého zájmu několika důležitých podnikatelů, mezi nimi například majitele společnosti Agrofert Andreje Babiše. Právě zákulisní spory o vedení podniku bývají často dávány do souvislosti s Mrázkovým předčasným úmrtím.

Mrázkův neslavný konec

První pokus o vraždu Mrázek přežil v roce 2002, kdy na něj stříleli z okolo projíždějícího auta. Kulka tenkrát Mrázka pouze škrábla za uchem a od té doby jezdil v opancéřovaném voze. V lednu roku 2006 už byli vrazi úspěšnější.

František Mrázek odcházel ze sídla své firmy v pražské čtvrti Lhotka. Když mu jeho bodyguard otevíral dveře od auta, zhroutil se náhle Mrázek k zemi se střelnou ranou v oblasti srdce. Na místě byl mrtev. K vraždě byla použita speciální střela, která se po nárazu roztrhla a napáchala tak mnohem větší škody.

Kolem smrti notoricky známého kmotra visí hodně podezřelých otazníků. Policisté, kteří měli Mrázka sledovat, dostali ten den příkaz k ukončení sledování. Zároveň byl poblíž místa činu byt pronajatý BIS a kamery spojené s tajnou službou mohly na pachatele ukázat. Ten den ale kupodivu nefungovaly. K pachateli nevedla žádná stopa, a tak není překvapením, že vražda nebyla nikdy objasněna a v prosinci 2006 byla odložena.

Zdroj: Jaroslav Kmenta: Kmotr Mrázek / Život v Česku / Neovlivni.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom