11. července 2022 15:30

Kočičí parazit způsobuje bolesti i potraty. Nakažená je třetina Čechů

Kočičí parazit v tiché formě postihuje až třetinu světové populace. Ačkoli u většiny pacientů proběhne infekce nepozorovaně, u jiných může mít fatální následky.

Za vznik nejčastější lidské parazitické choroby v České republice (nemocí trpí až třetina Čechů) je zodpovědný prvok jménem Toxoplasma gondii napadající všechny buňky kromě červených krvinek. Navzdory tomu, že u většiny lidí má mírný průběh, velké riziko hrozí určitým skupinám pacientů, zejména ženám v gravidním stavu, u kterých může dojít k poškození plodu až potratu. Nejčastějším hostitelem tohoto zákeřného parazita jsou kočkovité šelmy, především kočky domácí.

Kočičí nemoc mění chování

Nositeli toxoplazmózy je dokonce až třetina kočičích miláčků, odtud název „kočičí nemoc“. Jak se můžete dozvědět v dokumentární sérii Nejpodivnější živočichové světa, kterou vysílá Prima ZOOM, škodlivé příznaky pro kočky neplatí, neboť si vybudovaly přirozenou imunitu. To ale neplatí pro jejich pradávné kořisti, kterými jsou drobní hlodavci, jimž se po nakažení parazitem mění chování a přirozené pudy.

Bakterie se totiž mimo kočičí tělo nemohou rozmnožovat, a tak „přeprogramují“ postiženou krysu či myš, aby ztratila přirozený strach z koček a sama je dovedla zpět ke svému hostiteli, odkud by se mohly dále šířit.

Nákaza se na člověka poté nejčastěji šíří trusem, který může kontaminovat vodu či potraviny. Majitel kočky se ale může nakazit i při mazlení se s domácím mazlíčkem či vyklízením kočičího záchodu. V takovém případě infekce postihuje kterýkoli orgán, ovšem u osob s normálně fungujícím imunitním systémem nehrozí téměř žádné příznaky, nebo jen mírné projevy, jako je malátnost či bolest hlavy a svalů.

Zdroj: Health Line

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom