13. září 2023 06:00

Nejmladší Čech odsouzený na doživotí vraždil kvůli bolesti hlavy. Z boje o snížení trestu vycouval ze strachu

Bez lítosti (7) – Prosba o prášek

Tomáš Vít je dosud nejmladším vrahem, jenž byl v České republice odsouzen na doživotí. Za brutálním činem přitom stála zdánlivá banalita.

Ačkoli Tomáš Vít nevyrůstal v problémové rodině, dostal se ve svých mladých letech do velmi špatné společnosti. Jeho rodičům se samozřejmě příliš nezamlouval jeho způsob obživy, jímž byl prodej marihuany, kterou sám užíval. Odešel tedy z domu, bydlel po kamarádech či s bezdomovci ve squatu. Nakonec se ale jeho rodiče slitovali a nechali ho bydlet v bytě po jeho dědečkovi na trutnovském Šestidomí.

Vražedná návštěva

Prodeje drog však Vít nenechal, dokonce svou specializaci rozšířil o další pozici – testování vzorků marihuany. Po jednom obzvlášť špatném vzorku, který vykouřil v únoru 2012 nad ránem, se ale dočkal špatných psychických stavů a bolestí hlavy. Devatenáctiletého mladíka tehdy nenapadlo nic lepšího, než vyrazit k sousedům pro prášek proti bolesti. Do této chvíle zní celá záležitost jako banalita, ta však brzy přerostla v tragédii. O události mluví Vít v pořadu Bez lítosti, který vysílá Prima COOL.

Byt, na jehož dveře Vít zvonil, obýval starší pár. Žena, jež mu otevřela a spatřila zjevného narkomana, mu zabouchla před nosem. Rozezlený Vít tedy zazvonil znovu. Tentokrát otevřel muž, který opět přibouchl dveře, tentokrát ale Vít strčil nohu do dveří. Oba manžele začal následně surově bít. Oba napadl nožem, pěstmi a kladivem. Žena, s níž zacházel brutálněji, zemřela na místě, muž zemřel až po dvou měsících v nemocnici. Podle soudních znalců je Vít psychopatická osobnost s tendencemi pomstít se. Způsob, jakým o svých činech mluví v pořadu, by tomu odpovídal.

K tématu: Nesmyslná brutalita: Vít vraždil nožem i kladivem. Vím, že skončím v pekle, připouští dnes

Vít mluví o vraždě spíš unaveným, lhostejným hlasem. Nic nenasvědčuje tomu, že by nad svým skutkem pociťoval nějakou lítost. Soud mu za brutální čin uložil doživotí. Vít měl možnost bojovat o 30 let odnětí svobody, čehož mohl vzhledem k nízkému věku dosáhnout, zalekl se však toho, že bude dlouhá léta na cele trávit ve větším počtu spoluvězňů. Možnost zemřít ve vězení v menším kolektivu mu vyhovovala více.

Dokumentární sérii Bez lítosti sledujte každou neděli ve 21.30 u kolegů na Primě.

Zdroje: Týden.cz / Idnes.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom