16. srpna 2023 14:40

Zavraždil a znásilnil desítky lidí, osudným se mu stal internet. Vrah z Golden State unikal policii 40 let

Dešifrované konspirace S1 (3) – Zabiják z Golden Gate

Jeden z nejbrutálnějších zločinců Ameriky se úspěšně vyhýbal dopadení dlouhá desetiletí, kdy beztrestně znásilňoval a vraždil. K jeho dopadení přispěl až internetový fenomén umožňující hledat ztracené příbuzné.

Území na východ od amerického Sacramenta ovládal ve druhé polovině sedmdesátých let strach. Od roku 1976 se zde neznámý pachatel v lyžařské kukle vloupával do domů, kde bydlely osamělé ženy, aby je znásilnil. O rok později pachatel svůj postup upravil – začal vnikat do domů, kde žily páry. Jeho modus operandi byl stejný. Probudil spící pár, jenž ohrožoval pistolí. Žena musela partnera svázat a ten si musel lehnout na břicho. Muž mu na záda položil nádobí a oznámil: „Jestli uslyším, že ses pohnul, zabiju tebe i tu d*vku!“ Ženu následně odvedl do vedlejšího pokoje a znásilnil.

Noční můra před Vánoci

V domě následně strávil několik hodin. Snědl jídlo, vypil si pivo a hledal drobnosti, které mu mohly posloužit jako trofej. Během toho ženu průběžně znásilňoval. V prosinci roku 1977 obdržela redakce novin The Sacramento Bee zvláštní zprávu, jejíž pisatel se k sérii znásilnění doznával. Během tohoto roku pachatel zároveň třikrát volal na policejní oddělení v Sacramentu. U prvních dvou hovorů se jen smál, během třetího prohlásil: „Já jsem ten, kdo páchá ty znásilnění. A vy mě nikdy nezastavíte!“

Později toho roku volal ještě jednou, přičemž vyhrožoval dalším znásilněním na Watt Avenue. Policie v té oblasti zesílila hlídky a jeden ze strážníků zde skutečně narazil na podivného maskovaného muže, jehož chvíli pronásledoval. Muži se ale podařilo nasednout na připravené kolo a zmizet. Kromě policie ale pachatel volal i svým obětem, na Štědrý den roku 1977 zavolal jedné ze svých obětí, aby jí řekl: „To jsem zase já. Přeju ti veselé Vánoce!“ Celkem během tří let znásilnil nejméně 51 žen. Jedna z obětí uvedla, že ji oslovoval Bonnie. Roku 1979 série znásilnění znenadání utichla. V jižní Kalifornii naopak začala série vražd.

Beze stopy

Zdánlivě první vraždu spáchal 30. prosince 1979 v Goletě. Pachatel se vloupal do domu, kde žil Robert Offerman se svou přítelkyní Debrou Manning. Oba je svázal, Offerman se ale osvobodil a na násilníka zaútočil. Pachatel vybavený pistolí však oba dva zastřelil. Podobný osud čekal 11. března 1980 manžele Charlene a Lymana Smithovy v jejich domě ve městě Ventura, kde byli oba svázáni a ubiti polenem z jejich krbu. Charlene byla před vraždou znásilněna. Se sérií znásilnění ze Sacramenta si kriminalisté pachatele spojili díky specifickému uzlu, který používal, a vzorku DNA.

Další indicii ale Zabiják z Golden State, jak se pachateli začalo říkat, zanechal v roce 1991, kdy volal ženě, již dříve znásilnil. Té se hovor podařilo nahrát a předat policii. V pozadí hovoru byly slyšet dětské hlasy, což vedlo k domněnce, že vrah má rodinu. Na mnohem důležitější stopu si ale spravedlnost měla počkat necelé tři dekády.

Vyzkoušeli sílu internetu

Sílící vliv internetu často značně usnadňuje policii práci, jak uvidíte v pořadu Dešifrované konspirace na Prima Zoom. V roce 2018 zkusili nový přístup – genealogii. Vyšetřovatelé z FBI využili stránku GEDmatch.com, aby porovnali DNA vraha s rodinami, jež stránku využily také. Stránka jim našla 26 rodin, s nimiž se DNA shoduje. Kriminalisté selektovali podezřelé na základě věku, bydliště a pohlaví. Nakonec jim zůstal jeden muž, jistý Joseph James DeAngelo, který se narodil 8. listopadu 1945.

Automechanik v důchodu žil pouze s dcerou a vnučkou. Podle sousedů a známých měl extrémně výbušnou povahu, přičemž svému sousedovi údajně telefonicky vyhrožoval smrtí, pokud neumlčí svého neustále štěkajícího psa. Podle jeho švagra DeAngelo rád a dlouze mluvil o znásilněních v Sacramentu. Během těchto hovorů se chlubil knoflíky, náušnicemi či různými cetkami, jejichž původ nikdy nevysvětlil. Že by mohlo jít o trofeje ze znásilnění, švagra nenapadlo. Další vyšetřování kriminalisty utvrdilo v tom, že vraha z Golden State i znásilňovače ze Sacramenta pravděpodobně našli.

Vzpomínky na vraha

DeAngelo byl synem armádního seržanta a jako člen vojenské rodiny trávil dětství střídavě v USA a v SRN, kde byl v devíti letech svědkem znásilnění své sedmileté sestry dvěma vojáky. Později vyšlo najevo, že jeho samotného zneužíval vlastní otec. Jako teenager byl DeAngelo delikventem, byl obviněn z několika vloupání a obzvlášť se vyžíval v týrání zvířat. Střední školu úspěšně dokončil v roce 1964 a ještě ten samý rok se přihlásil do námořnictva, kde zůstal po 4 roky. Po návratu se zasnoubil s bývalou spolužačkou Bonnie Jean Colwell. Protože se k ní ale často choval násilně, odkládala Bonnie datum svatby. Když na ni DeAngelo jednoho dne vytáhl pistoli, aby ji k rozhodnutí přinutil, udělala žena tu nejlepší možnou věc a s DeAngelem se rozešla.

Čtěte také: Řádění bestiálního vraha Roubala: Oběti usmrtil, rozřezal a dal sežrat prasatům

Začátkem 70. let nastoupil DeAngelo k policii, v kolektivu byl ale neoblíbený, spíše se stranil a na kolegy zřejmě donášel. Zároveň se mu podařilo se oženit a stát se otcem tří dcer. Za svého života se několikrát stěhoval, přičemž doba změny bydliště souhlasila se sériemi zločinů, které někde utichly a někde jinde začaly. Policie tedy sejmula vzorek DNA z DeAngelovy kliky od auta, další vzorek získala z jeho odpadků. V obou případech se DNA stoprocentně shodovala. Joseph James DeAngelo byl zatčen 24. dubna 2018.

Mé druhé já

Několik týdnů po zatčení požádala DeAngelova manželka o rozvod. Vloupání a znásilnění byla bohužel promlčená, byl ale obviněn ze 13 vražd. Pod tíhou důkazů se nakonec přiznal výměnou za ujištění, že státní zástupce nebude požadovat trest smrti. Vloupáním přišel na chuť počátkem sedmdesátých let, kdy vnikl do domů v okolí města Visalia. Celkem se vloupal do 120 domů, kde před vchodové dveře položil nádobí, aby byl včas varován, až se jeho obyvatelé vrátí. Drahé věci a šperky nechával být, odnášel si věci minimální hodnoty coby trofeje. Při jednom z vloupání také spáchal svou skutečně první vraždu.

V jednom z domů našel šestnáctiletou spící dívku, kterou odvedl do garáže a pokusil se ji znásilnit. Hluk probudil jejího otce, Clauda Snellinga. Když běžel dceři na pomoc, DeAngelo vytáhl pistoli a muže zastřelil. V srpnu roku 1976 se DeAngelo přestěhoval s rodinou poblíž Sacramenta, kde DeAngelo započal sérii znásilnění, jež skončila koncem 70. let, kdy se DeAngelo opět přestěhoval, aby na novém místě začal vraždit. Počátkem devadesátých let, kdy se živil jako automechanik, od něj odešla manželka. U výslechu tvrdil, že za vraždy může jeho alter ego jménem Jerry, jež se mu v polovině 80. let podařilo potlačit. U soudu řekl pozůstalým: „Pozorně jsem poslouchal vše, co jste řekli u soudu. Vaše slova byla plná bolesti a smutku. Je mi velice líto, že jsem vám způsobil tuto bolest.“ Joseph James DeAngelo byl odsouzen na doživotí, jež si v současnosti odpykává v Kalifornské státní věznici v Corcoranu.

Zdroj: Los Angeles Times / ABC / CNN

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom