26. října 2024 13:45
Adam Vala

Jak zabránit plesnivění oken? V zimě má pomoct trik s miskou soli, je tu však háček

Může něco tak obyčejného, jako je sůl, skutečně pomoci, nebo jde jen o babskou radu, která nefunguje?

V zimním období bývá obyvatelům Velké Británie doporučováno, aby na okenní parapety umístili misky se solí. Má jít o prostředek, díky kterému se budou okna méně rosit, tím se sníží celková vlhkost v okolí oken a nebude tak vznikat nebezpečná plíseň. Zní to poměrně přímočaře, protože sůl skutečně váže vlhkost a měla by tudíž pomoci, názory ohledně účinnosti tohoto řešení se ale různí.

Co je kondenzace? A jak jí předcházet?

Pro pochopení toho, co se s okny v chladných měsících vlastně děje, a jak je možné celému procesu předcházet, je nutné říct si něco o kondenzaci. Její princip spočívá v tom, že při kontaktu teplého vzduchu s chladným povrchem dojde k překročení tzv. rosného bodu a vodní pára se začne měnit na kapalinu – kondenzovat. Umístění misky s obyčejnou kuchyňskou solí k oknu má procesu předcházet, protože dojde ke snížení celkové vlhkosti a okna se budou rosit méně.

Čtěte také: Mytí oken jako adrenalinová práce snů. Podívejte se, jak dřou skuteční profesionálové

„Sůl má schopnost přirozeně absorbovat vlhkost ze vzduchu, čímž snižuje tvorbu kapek na okně,“ vysvětlil přesněji odborník na domácnost Andy Ellis z portálu Posh pro list The Daily Mirror. Doporučuje také, aby každý, kdo chce tento trik využít, sledoval po určitou dobu, jak daná nádoba – nejlépe mělká miska – zabírá, a zda kvůli velikosti okna není nutné objem soli zvýšit. Podle Ellise ale má vše zázračně fungovat a jde o vážně míněnou radu, kterou doporučuje čtenářům jeho webu.

Opravdu to funguje?

Je tu ale jedno obrovské ale, které radu staví na hlavu a zpochybňuje vše, co Ellis a další domácí kutilové doporučují. Ačkoliv má sůl skutečně prokazatelnou schopnost absorbovat vlhkost, nejúčinnější je až při vyšší relativní vlhkosti nad 74 procent, uvádí například dokument německé asociace TIS, zabývající se nejen transportem chemikálií. To je důležité v kontextu s obvyklou vlhkostí v domácnostech, ať už britských nebo těch našich, která se obyčejně pohybuje kolem 30-60 procent, takže sůl v podstatě nemusí vůbec fungovat.

Mnohem účinnější tak zůstává staré dobré větrání – pokud totiž naráz otevřete několik oken a přežijete fakt, že vám bude do místnosti rázem proudit studený vzduch, velmi rychle vlhkost snížíte a žádné kapky na oknech neobjevíte. Pokud by se tak ale i přes větrání přece jen dělo, spojte se se servisem oken. Klidně se totiž může stát, že máte okna špatně namontována nebo seřízena a bez zásahů odborníků si sami neporadíte.

Zdroj: The Daily MirrorTIS

Video, které jste mohli minout: Čtvrtina domácností v Česku bojuje s penězi. Každý nečekaný výdaj znamená ohrožení

Adam Vala