17. června 2023 06:00

Mytí oken jako adrenalinová práce snů. Podívejte se, jak dřou skuteční profesionálové

Byť se profesionální mytí oken stalo běžnou součástí našich životů, stojí jeho náročnost a nasazení zaměstnanců příslušných firem za obdiv. Platí to především v případě mytí oken výškových budov.

Poměrně mladé povolání se dostalo do povědomí v první polovině devadesátých let, kdy umělec Christos s pomocí zkušených letců zahalil Reichstag. Vzniklo povolání, které nemůže dělat úplně každý a pro něž je dobrá fyzička pouze začátek. Pracovníci na lanech si musí poradit s permanentní nestabilitou, což je fyzicky vyčerpávající.

Co jde nahoru, musí dolů

Průběh celé práce začíná pochopitelně šplháním na vrchol, tam ale ještě mytí nezačíná. V první řadě si pracovníci při výstupu prohlédnou okna a kontrolují stav silikonových spojů, pevnost lišt, gumová těsnění nebo poškození skleněných tabulí. Každá chyba, kterou najdou, se následně musí zdokumentovat a dokumentace poslat stavební firmě. Mytí oken přijde na řadu až cestou dolů. V pořadu Nejdrsnější povolání na Prima Zoom uvidíte jednu z nejnáročnějších zakázek, mytí oken budovy Labské filharmonie v Hamburku.

Čtěte také: 7 věcí, které možná děláte špatně. Česání vlasů, mytí oken nebo ohřívání jídla

Řečená budova má 110 metrů na výšku a za jeden den čeká pracovníky 1 100 oken na ploše 16 000 metrů čtverečních. Přitom si musí dávat pozor na udržení stability, umět pořádně zacházet s pontonem a mít povědomí o počasí. Jakákoli změna totiž může představovat ohrožení. Pro takovou práci je potřeba být nejen vyučený v řemesle, ale také absolvovat třístupňový vzdělávací kurz. Samotná práce se zároveň nedá dělat déle, než do padesáti let.

Zdroj: Christo Jeann Claude

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom