14. listopadu 2023 14:32

Revoluční technologie má zlevnit topení i klimatizaci. Slibuje pokles nákladů na energie o 50 procent

S nadcházející zimou nás v posledních letech víc než kdy dřív trápí rostoucí ceny energií. Vnitřní oteplování a ochlazování totiž tvoří až 40 % spotřeby energie v budovách po celém světě, což je pádný důvod, proč zkusit najít obnovitelný energetický zdroj, který bude fungovat efektivně a zároveň bude levný. Případně nalézt způsob, jak na spotřebě ušetřit.

Zdá se, že jedno takové řešení našel zakladatel a ředitel izraelského startupu ThermoTerra, Dror Zchori. Metoda jeho firmy vychází z jednoduchého principu, a sice že klíč k energetické úspoře leží ve vlhkosti vzduchu a jeho cirkulaci. Známe to ostatně z horka, kdy se lidské tělo potí, aby nás chránilo před přehřátím. Když se ale pára sráží, vytváří teplý vzduch. Jedná se tedy o jednoduchý systém, který lze podle všeho dostat pod kontrolu.

Manipulace s teplotou

ThermoTerra aktuálně vyvíjí systém, jenž kombinuje elektroniku s mechanikou. Budovy by podle ní mohly mít ve zdech vestavěný mechanismus trubek, těsnění a ventilátorů, jež by fungovaly na základě práce senzorů a operačních systémů.

Tento systém by účelně zachycoval vlhkost vzduchu a podle potřeby ji využíval k ohřátí či k ochlazení vzduchu. Teplý či studený vzduch by větráky následně rozehnaly po místnosti a tím by se teplota v prostoru dostala na požadovanou úroveň. Zároveň by byla zaručena nižší spotřeba energie než v případě topení či klimatizace.

Jelikož je navíc vlhkost vzduchu absorpční do konopného betonu, silikonového gelu nebo izolace z dřevité vlny, lze systém ThermoTerry vestavět téměř kamkoli. Pakliže bude fungovat dle slibů, může nahradit topná i klimatizační zařízení. Firma slibuje, že by tak klesly náklady na energii v budovách o polovinu, v některých případech až na nulu.

3 400 dolarů za 100 m2

Vestavění zařízení však samo o sobě nebude zrovna nejlevnější. Zchori cenu odhaduje na 3 400 dolarů na 100 čtverečních metrů. Aby toho nebylo málo, společnost chystá i systém na detekci kouře a únik plynu a zařízení na sledování a filtraci znečištěného vzduchu. Zatím se start-upu podařilo získat investice v hodnotě 500 000 dolarů na další vývoj, s nímž se pokusí dobýt alespoň kus globálního trhu s topením, ventilátory a klimatizacemi, který má hodnotu 270 miliard dolarů.

Zdroj: The Brighter Side / CTech

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom