12. listopadu 2023 06:00
Adam Vala

Velké varování pro Zemi: Obávané sluneční maximum dorazí dříve a silněji. Může ochromit planetu

Vědci upravují svou předpověď z roku 2019. Jak obstojí na technologiích závislý svět?

Podle odborníků z Centra pro předpověď kosmického počasí dosáhne Slunce vrcholu svého současného cyklu aktivity už v roce 2024, tedy o rok dříve, než se dosud odhadovalo. Revidovaná předpověď nyní podle prohlášení zmíněných odborníků očekává vrchol aktivity slunečního cyklu 25 mezi lednem a říjnem 2024. Sluneční maximum má být navíc silnější a trvat déle.

Mohlo by vás zajímat: Měsíc rozdrtí Zemi dřív, než ji pohltí Slunce. Podívejte se na video

Sluneční cyklus popisuje přibližně jedenáctileté období sluneční aktivity, které je indikováno četností a intenzitou viditelných slunečních skvrn na povrchu. Předpovědi, kdy nastane sluneční maximum, jsou založeny na dlouhodobých historických záznamech, statistikách a modelech slunečního dynama – proudění horkých ionizovaných plynů uvnitř Slunce, které vytváří magnetické pole naší hvězdy, jež následně pohání sluneční cyklus.

„Očekáváme, že naše nová experimentální předpověď bude mnohem přesnější než předpověď z roku 2019 a na rozdíl od předchozích předpovědí slunečního cyklu bude průběžně aktualizována na měsíční bázi podle toho, jak budou k dispozici nová pozorování slunečních skvrn,“ uvedl v prohlášení NOAA vědec Mark Miesch, zabývající se slunečními skvrnami. Novou předpověď označil za významnou změnu a vysílá tím varování do celého spektra nejrůznějších odvětví.

Přesné předpovědi sluneční aktivity jsou velmi důležité, protože geomagnetické bouře vyvolané erupcemi plazmatu, známé jako výrony koronální hmoty, mohou ovlivnit elektrické sítě, signál GPS, poškodit satelity na oběžné dráze a představovat radiační riziko pro pracovníky leteckých společností a astronauty. Předčasné varování před událostmi kosmického počasí může průmyslovým podnikům pomoci zavést bezpečnostní postupy, které sníží riziko pro jejich zařízení i pracovníky.

Revidovaná předpověď je naopak dobrou zprávou pro pozorování zatmění Slunce, které nastane 8. dubna 2024 během probíhajícího slunečního maxima. Až Měsíc zcela zakryje sluneční kotouč, bude viditelná vnější sluneční atmosféra – koróna –, která bude podle očekávání velmi aktivní a pozorovatelé budou moci sledovat sluneční protuberance, tedy gigantické smyčky plazmy vystupující ze Slunce.

Zdroj: Space, NOAA, NASA, CBS

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom