23. října 2023 17:35

Měsíc rozdrtí Zemi dřív, než ji pohltí Slunce. Podívejte se na video

Jak funguje vesmír IV (7) - Zánik Měsíce

Měsíc je dost zásadní pro naše přežití, v posledních dnech sluneční soustavy se ale může snadno stát nástrojem zkázy Země. Slunce jej totiž vrhne přímo na nás.

Jako každá jiná hvězda, i Slunce pomalu stárne a v jeho jádru probíhají změny. Během svých procesů spaluje vodík, čímž vzniká helium, které zvyšuje průměrnou molekulovou hmotnost sluneční směsi v jádře. Díky tomu Slunce zvyšuje svou teplotu a roste v něm celkový energetický výkon termojaderných reakcí. Výsledkem je, že se Slunce velmi pomalu rozpíná. To ovšem není nijak nový proces, koneckonců před 4,5 miliardami let mělo asi 70 % svých současných rozměrů. Během příštích 7,5 miliard let Slunce naroste natolik, že pohltí Merkur, Venuši i Zemi. To ale nebude dříve, než Zemi zásadně poničí Měsíc.

Smrtící prstenec

Simulaci teorie, díky níž se Měsíc stane zkázou naší planety, uvidíte v pořadu Jak funguje vesmír na Prima ZOOM. Na počátku všeho bude právě rozpínání Slunce. Jak bude zvyšovat svou hmotnost a rozlohu a expandovat do prostoru, začne vyplňovat soustavu větším množstvím slunečního větru. Ten bude samozřejmě působit i na Měsíc, jenž se tím setká s odporem a následkem toho změní svou trajektorii. Miliardy let se od Země pomalu vzdaluje, tentokrát se ale může začít vracet.

Čtěte také: Indové se pochlubili záběry z Měsíce. Stali se čtvrtou zemí, které se přistání podařilo

Měsíc se začne otáčet opačným směrem, čímž se bude pomalu přibližovat. Tím na sebe začnou působit gravitace obou těles. Gravitační síla Země nakonec vyhraje, působení bude tak intenzivní, že se Měsíc roztrhne. Gravitace Země jej rozptýlí kolem povrchu, takže Země získá prstenec z jeho kamenných trosek. Z povrchu Země by to byla skvělá podívaná, ale ne na moc dlouho. Země totiž začne trosky prstence přitahovat a díky tomu se povrch naší planety dočká bombardování. To zničí veškerý život, jenž v té době na Zemi bude.

Zdroj: SyfyNature

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom