22. července 2023 06:00
Adam Vala

Solární bouře poškozují moderní technologie Země. NASA popsala velikost hrozby totálního zničení

Sluneční erupce (Zdroj: NASA Goddard)

Solární bouře znepokojují řadu obyvatel planety Země a vědci se nyní snaží vysvětlit, jak moc se máme sluneční aktivity do budoucna obávat. Skutečně hrozí katastrofické scénáře o zkáze internetu a moderních technologií obecně?

V poslední době se v médiích a na sociálních sítích objevují obavy z možného spojení sílících slunečních bouří a katastrofálních dopadů na moderní technologie. Včetně fatálních výpadků internetu a destrukce digitální infrastruktury. Mnoho zpráv a příspěvků však na první pohled působí mnohem závažněji, než jak tomu může ve skutečnosti být a skupina vědců z NASA se rozhodla některé z obav rozptýlit vysvětlením všech stěžejních jevů, které se kolem naší nejbližší hvězdy dějí.

Mohlo by vás zajímat: Globální oteplování může zničit internet, varují vědci!

Studie, která byla v průběhu roku 2021 zveřejněna v odborném časopise Journal of Space Weather and Space Climate, ale pozornosti se jí dostalo až nyní, se zaměřuje na vliv slunečních bouří vůči moderním komunikačním sítím a infrastruktuře. Autoři studie z NASA analyzovali velké množství dat z předchozích slunečních bouří a prováděli simulace, aby pochopili jejich dopad na naše technologie. Výsledky studie pak jednoznačně ukazují, že zprávy o možné „internetové apokalypse“ jsou založeny na nadhodnocených scénářích.

Sluneční bouře sice mohou vyvolat výpadky na satelitních spojeních a narušit fungování některých systémů, ale není pravděpodobné, že by způsobily zcela globální kolaps internetu. Podle hlavního autora studie je důležité si uvědomit, že naše moderní technologie jsou stále odolnější vůči slunečním bouřím než v minulosti. Satelitní operátoři a telekomunikační společnosti se snaží implementovat opatření a ochranné mechanismy, které minimalizují vliv slunečních bouří, a podle studie se jim to dlouhodobě daří.

Nepodložené zvěsti

Studie také upozorňuje na skutečnost, že i když by některé části internetu mohly být dočasně ovlivněny slunečními bouřemi, existuje dostatek záložních systémů a alternativních komunikačních cest, které by minimalizovaly případné výpadky a udržely spojení funkční. Vědecká komunita vítá tyto nové výsledky, které pomáhají rozptýlit zbytečnou paniku ohledně slunečních bouří a jejich potenciálního dopadu na naše moderní technologie. Je však stále důležité nezanedbávat výzkum a monitorování sluneční aktivity, abychom byli připraveni na případné výjimečné události.

Stejně tak je podle autorů studie nutné vystupovat vůči nepřesným či zavádějícím zprávám a společnosti neznámé jevy lépe popisovat. Ještě důležitější je ale uvádět na pravou míru zcela překroucené zvěsti o tom, kterak NASA, jiné agentury nebo jednotliví vědci varovali před koncem internetu. Ve skutečnosti šlo jen o obecné zmínky o možných drobných výpadcích. Magazín Space tímto způsobem vyvracel tři zprávy, které byly společností chybně interpretovány, ale podobných alarmujících (a nepravdivých zvěstí) se objevuje víc, než kolik je možné uhasit argumenty. Na každý pád ale platí, že ačkoliv se nemusíme obávat apokalyptických scénářů, je žádoucí posilovat odolnost moderní komunikační infrastruktury a být připraven, až se Slunce rozhodne poslat naším směrem několik silných výbojů.

Zdroj: Space, Washington Post, University of Carolina, Mirror

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom