26. září 2023 16:10

Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem

Jedním z největších dějišť světových záhad je vesmír samotný. Ať už jde o temnou hmotu, teorie multivesmíru, mimozemské civilizace, nebo to, co se děje jen v naší Sluneční soustavě. Kolem našeho Slunce totiž může obíhat jak dosud neobjevená planeta, tak dosud neobjevená černá díra.

K oblíbeným záhadám patří případ tělesa, které vědci nazvali Planeta X. To bylo poté, co bylo Pluto zařazeno mezi trpasličí planety a menší tělesa, překřtěno na Planetu IX a jeho existence je odvozena od trajektorie nemalého množství ledu, jež obíhá kolem Slunce. Z ní je patrné, že jej pohání gravitační tah něčeho, co může mít až desetinásobek hmotnosti Země. Jak ostatně ukazuje pořad Dešifrované konspirace na Prima ZOOM.

Skutečná planeta, nebo černá díra?

Pokud tah skutečně ovlivňuje planeta, nachází se od Slunce zhruba 30 miliard kilometrů a oběhne jej zhruba jednou za 10–20 000 let. Pro srovnání, Pluto ho oběhne za 248 let. Podle studie planetárních vědců Konstantina Batygina a Michaela Browna z roku 2016 se může planeta podobat Jupiteru nebo Saturnu a svou gravitací ovlivňovat tělesa v Kuiperově pásu, oblasti rozkládající se od oběžné dráhy Neptunu až do vzdálenosti 55 astronomických jednotek od Slunce a tvořící seskupení malých těles. Podle jiných teorií ale nemusí nutně jít o planetu.

Čtěte také: „Černá díra“ je rasistický pojem, který ovlivňuje společnost, tvrdí americká univerzita

Novější studie naznačují, že by mohlo jít o prehistorické černé díry, které vznikly během velkého třesku. Taková díra by mohla mít teoreticky velikost bowlingové koule, nicméně hmotnost desetinásobně převyšující Zemi. Pokud skutečně existují, mohly by tvořit až 80 % vesmíru.

Zdroje: Space / NASA

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom