23. října 2024 15:00

Proč listí na podzim mění barvu? Vysvětlujeme nepřehlédnutelnou „záhadu“

Podzim každý rok nabízí barevnou podívanou, v některých letech je ale ještě o něco pěknější než v jiných. Co způsobuje zlaté, rudé a měděné odstíny v lesních porostech?

Možná se vám to zdá jako triviální téma, ale vědci se porozumění procesů, které stojí za podzimní změnou listí ze zelené na jiné barvy, zabývali dlouho a intenzivně. A dodnes neznají všechny detaily! To hlavní ale už chápou, a sice, že barvu listí ovlivňují tři zásadní faktory: Pigmenty listů, délka noci a počasí.

Neobarvují se, ale odzeleňují

Načasování biochemických procesů, které ke změně barvy listů vedou, závisí hlavně na délce noci, žádný další faktor tolik nepřispívá. Jakmile se začnou dny krátit, stromy zkrátka „poznají“, že se blíží čas, kdy budou muset listí shodit. A nejen to.

Čtěte také: Jaké počasí bude v Česku na podzim? Meteorologové odhadli, kdy napadne první sníh

Dokud strom roste a do listů proudí tekutiny bez omezení, je hlavním barvivem v listech pochopitelně chlorofyl, který zachycuje energii slunečního záření a přeměňuje ji na chemickou energii. Listy tím pádem vnímáme jako zelené. Jakmile se noci začnou prodlužovat a slunce je méně, produkce chlorofylu zpomalí a nakonec úplně ustane. Chlorofyl v listech se začne rozkládat a odhalí pigmenty, které listí běžně obsahuje, ale v létě je chlorofyl překrývá.

Hezký podzim dělá hezké listy

Nově odhalené pigmenty hrají všemi možnými barvami, záleží, který pigment v listech převládá. Karotenoidy způsobují žluté nebo oranžové zbarvení, některé jsou vyloženě zářivě žluté, protože obsahují také speciální sloučeninu, která funguje jako rozjasňovač. Větší množství tříslovin, které se v listech ukládají, se projevuje jako hnědá, speciálně, když se smísí s karotenoidy.

V průběhu procesů uzavírání žil se v listí před odpadnutím zachycují cukry, což napomáhá produkci barviv zvaných antokyany, které dodávají listům zbarvení červené. Kolik jich je a jak syté červené uvidíme, je závislé na počasí. Teploty a vlhkost ovlivňují biochemické procesy a platí, že čím hezčí podzimní dny jsou, tím krásněji a pestřeji se listy vybarví.

Zdroj: USDA, Woodland Trust, Tree Canada.

Video, které jste mohli minout: Perutýn je nenápadný zabiják. Proti jeho jedu pomůže jed jiného predátora

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora