22. října 2024 07:00

GALERIE: Mezi nejlepší snímky přírody se dostal rej pulců nebo souboj jaguára s aligátorem

V jubilejním 60. ročníku jedné z nejprestižnějších fotografických soutěží vůbec porota musela zhodnotit rekordní počet snímků. Projděte si galerii a zkuste si tipnout, který z nich se nakonec stal tím vítězným.

Tenhle ročník známé soutěže Wildlife Photographer of the Year, která láká k účasti fotografy divoké přírody z celého světa, byl v lecčem výjimečný. Předně, počet přihlášených snímků do 60. ročníku se zastavil na počtu 59 228 a soutěže se zúčastnili fotografové z celkem 117 zemí a regionů. Jejich práce přitom rozhodně nespočívala jen ve stisknutí spouště, ale stojí za ní hodiny a hodiny tvrdé dřiny, pozorování a čekání.

Mohlo by vás zajímat: Temná oblaka, blesky nebo supercela. Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii zná vítěze

Vyprávět by o tom mohl i fotograf letošního vítězného snímku, Kanaďan Shane Gross. Než vznikl jeho „Roj života“, strávil několik hodin pod vodou a vybavený šnorchlem a brýlemi se proplétal změtí leknínových stonků, aby zdokumentoval pulce ropuchy západoamerické (Anaxyrus boreas).

Stejně jako mnoho dalších druhů, které letošní oceněné snímky zachycují, i ropuchy západoamerické jsou ohroženým druhem. „Doufám, že pozornost, které se snímku dostalo, povede k tomu, aby naši obojživelníci a místní bažinný ekosystém dostali potřebnou ochranu a pomoc,“ uvedl Gross na sociální síti Instagram.

This is the first photo made with a smartphone camera awarded in Wildlife Photographer of the Year’s 60-year history...

Posted by Wildlife Photographer of the Year on Wednesday, September 11, 2024

Vyjádřil tak pohnutky, které s ním sdílí mnoho oceněných fotografů. Ochrana přírody je jedním z hlavních témat a důvodů existence této soutěže, kterou již tradičně pořádá britské Přírodovědné muzeum. Právě v jeho londýnských prostorách si 100 nejlepších snímků můžete prohlédnout, včetně jednoho letošního unikátu. Poprvé totiž bodovala i fotografie pořízená mobilním telefonem. Americký fotograf Randy Robbins na ní zachytil zasněženou mrtvolu jelena.

Zdroj: Wildlife Photographer of the Year, Profimedia.cz, NPR.

Video, které jste mohli minout: Napínavý duel hada s chameleonem rozhodl smrtící zásah. Podívejte se na osudovou chybu.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora