10. června 2024 13:25

Gigantická rostlina je dobře vyzbrojeným monstrem, její listy unesou i dítě. Podívejte se, jak ničí konkurenci

Zelená planeta (2) - Viktorie královská

Jednou za rok ukáže světu svou krásu, po zbytek života je ale krutým uzurpátorem. Obrovský leknín je ozdobou jihoamerických jezer, ale učiněnou zkázou pro okolní rostlinstvo.

Mezi pozoruhodné nálezy českých badatelů patří také největší leknín světa, jenž roku 1790 objevil český cestovatel, botanik, etnograf, lékař, kartograf, geolog, chemik a hudebník Tadeáš Haenke na hladině velkých jihoamerických jezer. Monstrózní rostlina získala jméno viktorie královská a získala věhlas nejen díky svým neobyčejným rozměrům, ale také pro svůj agresivní vývoj.

Mohlo by vás zajímat: Extrémní vedra v USA ničí i mimořádně odolné kaktusy. Doslova hnijí zevnitř, popisuje vědkyně

Leknín, který ukradl Slunce

„Je to dobře vyzbrojené monstrum,“ shrnuje povahu viktorie královské přírodovědec David Attenborough v pořadu Zelená planeta na Prima ZOOM. Když leknín roste, rozhání jedním ze svých listů vodní hladinu tak, že odstrkuje okolní rostliny. Jeho růst, běžící tempem 20 cm za den, nakonec vyvrcholí impozantní délkou přes 2 metry. Během pár měsíců vyžene kolem 40 obřích listů. Jejich růst pohání živiny z bahna na dně vodního toku, přenášené cévami stonku. Listy plavou na vodní hladině díky síti vzduchem naplněných podpěr. Zároveň je jejich povrch poset otvory, díky nimž se na listech nehromadí dešťová voda. Přitom jsou ale listy viktorie tak silné, že by unesly malé dítě.

Na její velikost nicméně doplácejí ostatní rostliny. Viktorie královská chrání své obrovité listy pomocí trnů, a jak se zvyšuje její velikost, odsouvá jiné rostliny stranou, drží je pod vodou a probodává. Nakonec zcela ovládne hladinu tak, že své sousedy odřízne od světla. Pod listy nádherného leknínu tak další vegetace zcela strádá.

Zdroje: Kew/Plants

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom