3. dubna 2023 15:06

Velikonoční počasí bude plné změn. Mráz znovu ohrožuje úrodu

Velikonoční týden bude jako na houpačce. Přestože během Velikonoc 2023, které připadají na pátek 7. dubna až pondělí 10. dubna, denní teplota mírně stoupne až na 9 stupňů nad nulou, předchozí dny a hlavně noci budou citelně chladnější s teplotami ojediněle až –8 °C.

Cesta k velikonočnímu supervíkendu bude mrazivá. Podle meteorologů by se měly od úterý do čtvrtka nejnižší noční teploty pohybovat nejčastěji mezi –1 a –5 °C a sněžení nebo déšť se sněhem se budou vyskytovat už od středních poloh. Přes den se vzduch ohřeje jen na 2 až 6 °C, naštěstí nebude moc foukat.

Mohlo by vás také zajímat: Velikonoce jsou oslavou Ježíšova zmrtvýchvstání. Jde o fakt, nebo o mýtus?

Dramatický pokles nočních teplot s sebou nepřinese jen hrozbu náledí, zmrazků nebo sněhových jazyků, ale především ohrozí nakvetlé ovocné stromy, hlavně meruňky. K podobné situaci – jen o něco později – došlo i v dubnu 2022, kdy vlna mrazů v posledním bubnovém týdnu postupně prošla celou Českou republikou a zničila ovocnářům velkou část úrody.

Na začátek dubna nezvykle nízké teploty má na svědomí studený vzduch, který k nám proudí od severovýchodu mezi tlakovou výší nad severní a tlakovou níží nad jihovýchodní Evropou. Jeho příliv bude zvolna slábnout, ale ne tak rychle, jak se meteorologové původně domnívali. Během pondělí 3. dubna tak Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil varování před mrazy až do čtvrtečního dopoledne, původně měly mrazy skončit už ve středu 5. dubna 2023.

⚠️ Aktualizace výstrahy ČHMÚ 🌡 na mráz ve vegetačním období 🌡 Noční minimální teploty budou do čtvrtečního rána (6. 4.)...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, April 3, 2023

Počasí o Velikonocích

Prodloužený velikonoční supervíkend začíná na Velký pátek 7. dubna, kdy můžeme očekávat zataženo až oblačno s občasným deštěm hlavně na východě Česka. V polohách nad 600 metrů může i sněžit. Podobně to bude i v sobotu jen s tím rozdílem, že denní teplota stoupne asi o dva stupně na 6 až 10 °C.

V neděli na Boží hod velikonoční můžeme čekat oblačno až polojasno s přeháňkami nebo občasným deštěm, na horách může sněžit. Pondělní pomlázku by mohlo vylepšit sluníčko – má být až polojasno s nejvyšší denní teplotou 7 až 12 °C a sem tam nějaká přeháňka nebo občasný déšť.

Nejste si jistí, jak jdou po sobě velikonoční svátky? Tady je návod: Jak slavit Velikonoce podle starých tradic a zvyků. Co dělat od Květné neděle po Velikonoční pondělí

Dubnové teplotní rekordy

Každému, komu chladné až mrazivé počasí připadá nenormální, doporučujeme ohlédnout se na přelom března a dubna 2022, kdy jsme zažili nejprve teploty přesahující 20 °C, pak prudký pád k nule a k tomu silný studený vítr. Hned několik prvních dnů dubna 2022 všem připomnělo, že aprílové počasí není prázdný pojem. Velikonoce v roce 2022 ale připadly na pozdější termín 15.-18. dubna, kdy už se teploty zase zvedly.

Podle informačního webu ČHMÚ byla v historii vůbec nejvyšší maximální denní teplota na území ČR pro duben naměřena v roce 2012, kdy v posledních dubnových dnech teplota překračovala 30 °C. Nejnižší minimální denní teplota pro duben byla na stanicích spravovaných ČHMÚ naměřena na Horské Kvildě dne 9. dubna 2003, a to –22,0 °C a ranní teplota ve Frenštátě pod Radhoštěm klesla 10. dubna 2011 na –7,4 °C.

Zdroj: ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom