5. dubna 2023 06:00

Kdy a kde nakoupíte o Velikonocích v zahraničí? V Polsku vás čeká nejedno překvapení

Velikonoce 2023 připadají na období od pátku 7. dubna do pondělí 10. dubna, přičemž školáci mají volno prodloužené o jednodenní velikonoční prázdniny vyhlášené na Zelený čtvrtek 6. dubna. Úctyhodnou šňůru volných dnů mnozí využijí k nákupům v Česku i v blízkém zahraničí. Tušíte, jak a kdy si nakoupíte o Velikonocích v Polsku, Německu, Rakousku nebo na Slovensku?

V České republice musí mít obchody s prodejní plochou přesahující 200 metrů čtverečních ve stanovené státní svátky zavřeno. Jedinou výjimkou je Velký pátek 7. dubna, kdy většina řetězců své prodejny otevře. Naopak o Velikonočním pondělí 10. dubna narazíte v celé zemi na zavřené dveře. Tento den navíc musí zavřít všechny hobbymarkety a prodejci nábytku, zavřeno mají i bazary a zastavárny.

Přečtěte si také: Otevírací doba na Velikonoce 2023: Kdy a kde si budete moci nakoupit?

Otevřené obchody s prodejní plochou nad 200 m2 o Velikonočním pondělí najdete jen na letištích, nádražích a podobně významných dopravních uzlech nebo ve zdravotnických zařízeních. Nakoupíte si i v lékárnách a u čerpacích stanic. Pokud ale vyrazíte na nákupy za hranice, připravte se na nejrůznější omezení a pro jistotu si otevírací dobu konkrétního obchodu zjistěte předem.

Polsko s příjemným překvapením

Ačkoliv je Polsko silně katolickou zemí, státními svátky jsou zde jen Velikonoční neděle a Velikonoční pondělí. Velký pátek 7. dubna i Bílá sobota 8. dubna tak nabídnou příležitost k nákupům, i když mnohdy v omezené podobě. Počítejte s tím, že sice nejde o státní svátky, polští věřící se ale účastní procesí a na Velký pátek se také postí. Z toho důvodu může být omezená provozní doba barů a restaurací a také mnohé obchody zavřou v pátek a v sobotu už ve 13 hodin.

V neděli a v pondělí je pak riziko, že narazíte na zavřené dveře, takřka stoprocentní. Otevřeno bude jen velmi málo obchodů – a to jen ve velkých městech – a zavřou i všechna muzea a galerie.

Německo bez překvapení

Nejvýznamnější křesťanské svátky v roce dodržují Němci až s posvátnou ochotou. Na Zelený čtvrtek 6. dubna sice nakoupíte úplně všude, hned následující den ale bude na všech dveřích viset nápis Geschlossen, tedy zavřeno. Německo vyhlásilo Velký pátek za státní svátek dávno před námi a tamní obchodníci nulovou otevírací dobu striktně dodržují. Běžná otevírací doba je naproti tomu na Bílou sobotu 8. dubna.

Běžná (tedy žádná) otevírací doba je také v neděli 9. dubna na Boží hod velikonoční, což ale místních poměrů znalé návštěvníky Německa nepřekvapí. Zcela zavřeno je i na Velikonoční pondělí 10. dubna.

Slovensko zavře i v neděli

Vyrazit v době Velikonoc na nákupy na Slovensko moc smysl nedává. Jediným dnem, kdy u našich východních sousedů najdete obchody otevřené, totiž bude Bílá sobota 8. dubna, kdy platí běžná otevírací doba.

Mezi dny pracovního klidu se na Slovensku řadí nejen Velký pátek 7. dubna a Velikonoční pondělí 10. dubna, ale také Boží hod velikonoční, tedy neděle 9. dubna. Velikonoční neděle tak ukazuje, jak by Slovensko mohlo fungovat v případě, že dlouhodobou diskusi o tom, zda o nedělích kompletně zavřít obchody, vyhrají zastánci „německé“ cesty.

Mohlo by vás také zajímat: PŘEHLEDNĚ: Nakoupit o Velikonocích bude možné jen v některé dny. Kdy bude zavřeno?

Rakousko kopíruje německý model

Státními svátky jsou v Rakousku Velký pátek 7. dubna i Velikonoční pondělí 10. dubna a všechny obchody budou zavřené. To samé platí i pro nedělní Boží hod velikonoční (9. dubna), který podléhá stejným regulím jako kterákoliv jiná neděle. Jediným dnem, kdy si v Rakousku během prodlouženého velikonočního supervíkendu nakoupíte v obchodech, tak zůstává Bílá sobota 8. dubna.

Velikonoce připadají každý rok na jiný den, protože se jedná o jeden z mála pohyblivých svátků. V roce 2024 začíná velikonoční víkend na Velký pátek 29. března a končí Velikonočním pondělím 1. dubna 2024.

ZDROJ: Office Holidays, Rove.me

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom