5. října 2023 14:30

Nejhloupější krádež století: Trezor skrýval i 250 milionů korun, které byly zlodějům úplně k ničemu

Odnést si plný hotelový trezor nemusí být pro zloděje vždycky výhra. Obzvlášť pokud se ukáže, že je pro ně jeho obsah nejen bezcenný a navíc kvůli němu hrozí mnohem vyšší trest.

Byla neděle 5. října 2008. Zaměstnanci pražského hotelu Olympik si zrovna všimli dvou podezřelých mužů, kteří z budovy vynesli několik objemných předmětů zakrytých prostěradlem.

Přivolaní policisté měli štěstí, že se jim povedlo jednoho z těchto mužů zadržet a zkontrolovat. Nic u něj ale nenašli, a tak jim nezbylo, než ho zase nechat jít. Na to, že z hotelu za bílého dne zmizel mimo jiné skříňový trezor, se přišlo jen o několik desítek minut později.

Jackpot, který se zvrtnul

Přemysl Herclík a Miroslav Šedivý nebyli žádní andílci a oba tou dobou už měli na svědomí vícero drobných zločinů. Z hotelu tehdy odnášeli věci postupně. Vloupali se celkem do tří tamních kanceláří. Zničili dveře, ukradli dva monitory a když našli trezor, měli za to, že se na ně usmálo štěstí. Přestože trezor vážil přes padesát kilo, povedlo se jim ho vytrhnout ze skříně a naložit na kancelářskou židli. Pak ho přikryli prostěradlem a z hotelu ho vyvezli.

Těžko říct, co se jim honilo hlavou, když jej otevřeli. Trezor byl sice plný, v hotovosti se v něm ale nacházelo „jen“ zhruba 750 000 korun v různých měnách. Zbytek obsahu tvořily akcie hotelu v hodnotě víc než 250 milionů korun. Jenže cenné papíry se v rukou zlodějů samozřejmě okamžitě staly naprosto bezcennými.

Vysoké tresty nakonec nedostali

Vzhledem k tomu, že policisté s jedním z podezřelých mluvili, bylo jen otázkou času, kdy pachatele vypátrají. Herclík na místě nechal otisky prstů, u Šedivého se zase našla část akcií. Ukradené peníze nikdo neobjevil.

Vzhledem k tomu, jak obrovská částka byla v trezoru v akciích uložená, zlodějíčkům najednou hrozilo, že od soudu odejdou s vysokými tresty. Navzdory tomu, že šlo jen o krádež, nikoho nezranili a nepoužili při ní žádné násilí.

Stejně dlouho koneckonců mohl za mřížemi pobýt i zloděj František Procházka, který okradl bezpečnostní agenturu o stamiliony. Jenže ten zmizel a policisté ho dodnes nevypátrali.

Herclík s Šedivým ale měli štěstí. Herclík nakonec ve vězení pobyl šest let, Šedivému, jehož k odvolacímu soudu mimochodem dovezla eskorta z vězení, kde si odpykával trest za jiné krádeže, se přímou účast na zločinu v hotelu Olympik nepovedlo prokázat. Odpykal si jen tři a půl roku.

Zdroj: ČTK, Týden.cz, iRozhlas.cz, iDnes.cz

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom