26. června 2023 06:00

Nehubnete, i když cvičíte do úmoru? Pozdní večeře nejsou jediná velká chyba

Podle vědců by některým lidem mohla pomoct zhubnout anebo se úplně vyhnout obezitě jednoduchá změna ve stravovacích návycích. Jak totiž zjistili, naše těla fyziologické procesy spojené se spalováním kalorií a ukládáním tuku zvládají daleko lépe, když změníme mnohdy špatné časové návyky.

Jestli jste zvyklí užívat si pozdní snídaně, obědy a večeře, může to být důvod, proč se vám nedaří shodit přebytečná kila či proč se na své postavě tak nadřete. K tomu, aby tělo hublo, samozřejmě musí být v kalorickém deficitu, jenže jak vědci zjistili, spalování kalorií se mu daří daleko lépe, pokud si jídlo dáte o něco dřív.

Nižší hladiny leptinu i špatné odbourávání tuků

Účastníky výzkumu, kteří mimochodem všichni bojovali s nadváhou či obezitou, odborníci podrobně sledovali po několik týdnů. Během nich podrobně monitorovali jejich přirozené spánkové a jídelní vzorce a pak je vždy na šest dní vystavili dvěma striktním jídelním rozvrhům. Během prvního jim dali najíst v 9 hodin ráno, v jednu hodinu odpoledne a v 6 hodin večer. Během druhého jim snídani podali až v jednu hodinu odpoledne a poslední jídlo v 9 hodin večer.

Mohlo by vás zajímat: Americká armáda bojuje s obezitou. Počet obtloustlých vojáků je otřesný, varuje generál

Z krevních testů, dotazníků a dalšího měření pak zjistili, že když účastníci studie jedli pozdě, hladiny leptinu, tedy hormonu, který nám sděluje, že jsme plní, byly po dobu celých 24 hodin nižší, a účastníci se proto mohli cítit hladovější. A to není všechno. Kalorie taky spalovali pomaleji a jejich těla navíc snáz vytvářela tukové tkáně a naopak potlačila procesy, které tuk odbourávají.

Změna může pomoct s hubnutím

Obezita je problém, který se týká milionů lidí, a jak víme, může vést k vážnějším zdravotním problémům, jako je diabetes nebo rakovina. Zhubnout navíc bývá o dost jednodušší než si nižší váhu dlouhodobě zachovat, protože člověk zkrátka razantní změnu životního stylu dlouhodobě nebývá schopný udržet.

Mohlo by vás zajímat: Fatfobie může vést až k sebevraždě. Lidé se bojí, že nesplňují ideál krásy

Upravit jídelní rozvrh ale podle vědců nemusí pro mnohé lidi představovat zase takový problém. Nový výzkum by tak mohl leckomu v tomhle ohledu pomoct. Odborníci se teď chystají výzkum zpřesnit pozorováním dalších proměnných, jako jsou vzorce chování a prostředí.

Zdroj: Cell Metabolism

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom