23. září 2024 11:12

Bolestí hlavy trpí každý desátý člověk, vědci pátrají po příčinách nesnesitelných obtíží

Bolest hlavy zažije během svého života skutečně každý. Její příčiny ale nejsou někdy tak úplně zřejmé. Velmi záleží na tom, o jaký typ bolesti jde.

Je pravda, že pokud bychom se měli věnovat všem možným druhům a příčinám bolesti hlavy, tak by to nebylo téma na článek, ale na knihu. Shrnout se téma ale dá. Rozdělit bolesti můžeme třeba na primární a sekundární, podle toho, jestli jsou jen symptomem, anebo se vyskytly samy od sebe.

Primární bolesti hlavy mohou být i extrémně silné

Bez prvotní příčiny ve zdravotních problémech vznikají například takzvané tenzní bolesti hlavy. S nimi se někdy během života setká opravdu každý. Zajímavé je, že vědci nevědí zcela přesně, co je způsobuje. Projevují se tupou bolestí nebo tlakem.

Mezi odhadované příčiny se řadí stres a odborníci ji v minulosti spojovali s namožením nebo přepětím svalů krku a ramen. V současnosti se ale vědecká obec spíše kloní k názoru, že celá záležitost nebude tak jednoduchá a možná souvisí i s biochemickými reakcemi v lidském těle.

Čtěte také: V Řecku útočil zabijácký pavouk: Nejprve nenápadné kousnutí, za pár dnů bolestivá smrt

Migréna se pro mnoho lidí stala de facto synonymem bolestí hlavy, i když někdy se, kupodivu, bolestí hlavy projevovat nemusí. Jde o chronické onemocnění, bolest hlavy bývá pulsující, jednostranná a často trvá po několik hodin. Připojit se můžou i další symptomy související s nervovou soustavou. Odhaduje se, že jí trpí více než 10 procent lidí.

Odborníci i u tohoto typu bolestí hlavy tápou, co je příčinou. Mohou vznikat v důsledku kombinace environmentálních a genetických faktorů a roli možná hrají i kolísající hladiny hormonů. Mnoho lidí, kteří jimi trpí, nicméně umí identifikovat různé „spouštěče“, mezi které mohou patřit jak změny počasí, tak některá jídla, alkohol či nedostatek spánku.

Klastrové bolesti jsou velice vzácné, pro lidi, kteří jimi trpí, jsou ale devastující. Bolest hlavy je náhlá, jednostranná (často situovaná do okolí oka) a hlavně nesmírně silná. Je častější u mužů a klastrová (cluster headache) se jí říká proto, že se vyskytuje ve shlucích epizod. Tento typ bolesti hlavy proto dokáže člověka skutečně „vyřadit z provozu“. Bolest může přicházet každý den, a to i po dobu několika měsíců. Záchvat může trvat i tři hodiny a objevit se několikrát během dne.

Podobně jako migrény i klastrové bolesti někdy reagují na spouštěče, a vědci ani u nich s jistotou nevědí, co je způsobuje. Předpokládají ale, že souvisejí s uvolňováním neurotransmiterů a neuropeptidů v částech mozku.

Sekundární bolest hlavy

Sekundární bolest hlavy si člověk většinou přivodí sám tím, co konzumuje nebo naopak nekonzumuje. Velice pozoruhodný je například vztah bolestí hlavy a kofeinu. Kofein totiž může někdy bolesti zmírnit, ale v jiných případech je naopak vyvolá. Je tomu tak kvůli jeho vlivu na cévy v mozku.

Naopak nedostatečná hydratace organismu je prakticky sázka na jistotu, co se bolesti hlavy týče. Ať už se jedná o bolest hlavy při „kocovině“ nebo jen ze zanedbaného pitného režimu. Vědci ale ani tady netuší, proč se to děje. Teorie hovoří o souvislosti s dehydratací způsobenou napětím v mozkových blánách. Ty jsou oproti mozku samotnému opatřené receptory bolesti.

Pozor na náhlou a silnou epizodu

Většina bolestí hlavy je sice nepříjemná, ale naštěstí odezní relativně rychle a bez následků.  Chronické či časté bolesti hlavy je pak třeba řešit i s lékaři a přijmout některá preventivní opatření. Pokud se ale bolest objeví náhle, je nesmírně silná a doprovází ji například nevolnost, ztuhlost krku  či ztráta vědomí, rozhodně je na místě neotálet a ihned vyhledat lékařskou pomoc. Mohlo by totiž jít o příznak prasklého mozkového aneurysmatu, což je život ohrožující stav.

Zdroj: Migrena-help.cz, Current Neurology and Neuroscience, JAMA network, NZIP.

Video, které jste mohli minout: Nebojme se nudy, může být kreativní, říká neurovědec. Pro mozek je klíčová „zlatá trojice“

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský