22. června 2024 07:05

Potvrzeno: Muži a ženy cítí bolest jinak, nová studie je přelomová

Přelomový objev vědci učinili de facto mimoděk, při zkoumání spojení chronické bolesti a spánku. Co to znamená pro medicínu?

Ženy už delší dobu usilují o to, aby se na jejich těla nepohlíželo jako na drobnější obdobu mužů. Na tomto předpokladu, tedy že mužské a ženské tělo je prakticky shodné, stojí drtivá většina výzkumů nějak souvisejících s lidským tělem. Současná studie nyní dala ženám za pravdu. Odborníci totiž nyní pochopili, že bolest v ženských a mužských tělech se obrovsky liší dokonce už na molekulární úrovni.

Větší bolest jen u jednoho pohlaví

Odborníci totiž během výzkumu receptorů bolesti u myší, primátů a lidí zjistili, že je u obou pohlaví aktivují různé hormonální molekuly. „Naše data nás dovedla k fascinujícímu závěru, že nociceptory (tj. receptory bolesti, pozn. aut.) různých druhů mohou být klasifikované jako ženské nebo mužské,“ uvádějí autoři studie.

Hormon prolaktin například u lidských žen a samic makaků a myší zvyšuje citlivost neuronů dorzálních kořenových ganglií, které najdeme v páteři, ale u mužů nikoliv. Pro ženy tak může jistý druh bolesti být naprosto nesnesitelný, zatímco muži ji snášejí bez problémů.

Mohlo by vás zajímat: Blížící se smrt lze předpovědět. Které příznaky vám pomohou ji rozpoznat?

Opačně to funguje také – citlivost určitých receptorů bolesti u mužů zvyšuje pro změnu neurotransmiter orexin B. Na ženy ale takto nepůsobí.

„Doteď jsme všichni předpokládali, že bolest vzniká u žen i mužů stejně,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu, Frank Porreca, v tiskovém prohlášení. „Pacientovo pohlaví není většinou posuzováno v léčbě bolesti jako faktor. Medicína, která je přímo určená pro jisté pohlaví a tedy cílí přímo na mechanismy podporující bolest žen nebo mužů, by mohla mít daleko lepší účinky. Tento výzkum je obrovským skokem vpřed.

A studie může být nakonec také klíčová v pochopení toho, proč se některé velice bolestivé stavy postihující primárně či dokonce exkluzivně ženy (například fibromyalgie nebo endometrióza) z medicínského hlediska tradičně berou tak trochu na lehkou váhu.

Zdroj: Brain, The University of Arizona, Wakehealth.edu

Video, které jste mohli minout: Revmatem trpí až půl milionu Čechů. Od bolesti ulevuje cvičení, motivaci přináší nový kurz

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský