8. dubna 2024 06:33

Co se s tělem děje, když visíme hlavou dolů? Rudý obličej je ten nejmenší problém

Gravitační síla pomáhá v běžném fungování těla víc, než si myslíme. Jakmile se ocitneme hlavou dolů, zatěžujeme rázem všechny orgány najednou.

Zdravé lidské tělo funguje jako dobře promazaný stroj. Jenže tenhle mechanismus nenavrhnul žádný inženýr, ale vyvinuli jsme se evolucí. Naše organismy jsou proto mimo jiné dokonale přizpůsobené gravitační síle Země.

Mohlo by vás zajímat: Nehty odhalují vážné zdravotní problémy. Na co si dát pozor a jak poznáte rakovinu?

Dokonce vlastníme i jedinečný orgán zvaný mesenterium či okruží, bez jehož pomoci by se střeva vlivem gravitace začala hroutit k pánevnímu dnu, kdykoli jsme ve vzpřímené poloze. Mimochodem, pokud jste se o něm ve škole neučili, je to proto, že ho vědci mezi orgány zařadili teprve nedávno. Samotné okruží ale není tak silné, aby orgány udrželo, spíš jim jen pomáhá ke stabilizaci.

Tělo zvládne jen pár hodin

Jak plíce, tak kardiovaskulární oběh ze správné polohy vůči gravitaci obrovským způsobem těží, jakmile ale člověka obrátíme hlavou dolů, toto vše se radikálně změní. Zvýšený krevní tlak, překrvení mozku nebo obtížné dýchání, kdy na plíce tlačí další orgány, jsou obtíže, které každý z nás v poloze hlavou dolů pociťuje už po několika minutách.

Našim tělům tak okamžitě začne běžet čas. Jak dlouho tuhle zátěž tělo vydrží, záleží na tom, jak je silné. Jak ukázal výzkum zveřejněný v odborném časopise Forensic Pathology Reviews, starší lidé a lidé s různými kardiovaskulárními onemocněními jsou v pozici hlavou dolů ke smrti náchylnější. Ani ti nejsilnější a nejzdravější jedinci, ale takto zvládnou přežít maximálně několik desítek hodin.

Mohlo by vás také zajímat: Průlom ve zdravotnictví. Opravy na srdci dokážou růst s dětmi, odhalil případ malého Owena

Srdce odejde jako první

Orgánem, který zátěž nevydrží, je ve většině případů srdce. Jeho selhání je způsobené obrovskou námahou, kterou vynakládá k tomu, aby udrželo krevní oběh v chodu. Právě srdce vypovědělo v roce 2009 službu 26letému jeskyňáři a studentu medicíny Johnu Edwardsu Jonesovi, který uvíznul hlavou dolů v útrobách úzké podzemní jeskyně Nutty Putty.

Vědci prokázali, že srdce ve většině případů selže dříve, než tělo zabijí nevyhnutelné otoky plic či mozku. Ukazuje to jejich studie založená na 10 případech úmrtí, která po dlouhém pobytu hlavou dolů následovala. Kuriózně, nenarozeným miminkům pobyt hlavou dolů v děloze nijak neubližuje; i tady příroda věděla, co dělá, a jejich skrčená poloha, velikost a přítomnost plodové vody pomáhají dětským tělíčkům působení gravitace zvládnout.

Zdroj: NZIP, Forensic Pathology Reviews, Climb Utah

Video, které jste mohli minout: Unikátní operace ve vesmíru. Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom