2. dubna 2024 12:04
Lucie Kořistová

Dokážete usnout za 60 vteřin? Jednoduchá technika kombinuje jógu s počítáním oveček

Asi vás nepřekvapí, že princip rychlého usínání souvisí s dechem. Nezanedbatelnou roli přitom hraje i obdoba klasického „počítání oveček“.

Období kolem přechodu na letní čas nebo let přes několik časových pásem nějakým způsobem rozhodí většinu z nás, zpravidla se to týká spánkového rytmu. Pokud uklidňující koupel, teplé mléko nebo vyhýbání se modrému světlu nezajistí toužebně očekávaný spánek, můžete vyzkoušet metodu, s níž přišel americký lékař Andrew Weil. Kombinuje jednoduché dechové cvičení s počítáním a snadno si ji můžete vyzkoušet i vy.

Přečtěte si také: Máte problém usnout? Snadných řešení je hned několik

Spánek do 60 vteřin

Jak na to? Zavřete ústa a klidně se nadechujte nosem, přitom počítejte do 4. Pak zadržte dech a počítejte do 7. Nakonec vydechujte ústy, přitom napočítejte do 8. Výdech by měl být dlouhý, plynulý a během něj by se vám z pusy mělo ozývat tiché „šššššššššššš“. Nadechněte se znovu, celý cyklus opakujte třikrát. „Všimněte si, že se vždy nadechujete tiše nosem, zatímco ústy vydechujete se slyšitelným zvukem. Špička jazyka zůstává po celou dobu ve stejné poloze,“ vysvětluje Weil, jehož techniku si můžete zkontrolovat zde:

Důležité je, aby výdech trval dvakrát déle než nádech. „Je jedno, jak rychle budete počítat, záleží na tom, abyste zachovali poměr 4–7–8,“ vysvětluje autor nejrychlejší uspávací metody na světě.

Ve hře je kyslík

Technika vychází z jogínského cvičení pránajámy (v sanskrtu doslova „ovládnutí dechu“), jehož účelem je získat kontrolu nad životní energií, pránou, což v praxi znamená vědomou regulaci dýchání. Weil, který vystudoval medicínu na Harvardu, tvrdí, že technika 4–7–8 je účinná hlavně proto, že umožňuje lépe naplnit plíce kyslíkem. Větší přísun kyslíku má relaxační účinek na parasympatickou nervovou soustavu, která podporuje klidový stav. Nervová soustava totiž bývá v období stresu nebo při změně času stimulována nerovnoměrně, což může vést k nedostatku spánku.

Mohlo by vás zajímat: Jak bojovat s nespavostí? Neusínat u televize a nepřemýšlet nad katastrofami, radí expert

Metoda 4–7–8 pomáhá soustředit se více na své tělo a odvádí od každodenních myšlenek, které mohou spánek narušit. „Cvičení je přírodní sedativum pro nervový systém,“ tvrdí Weil a mnohé komentáře pod jeho instruktážním videem mu dávají za pravdu. Weil doporučuje cvičit tuto techniku dvakrát denně po dobu šesti až osmi týdnů, pak prý zvládnete usnout za pouhých 60 vteřin.

Zdroj: Matcha.com / Dr. Weil / Medical News Today

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další úmrtí na černý kašel v Česku. Nemoci podlehla starší žena, nakažených stále přibývá

Lucie Kořistová

Externí redaktor Prima ZOOM

Sdílejte článek
Štítky spánek technika jóga nervová soustava Andrew Weil

Populární filmy na Prima Zoom