5. ledna 2024 06:00

Máte problém usnout? Snadných řešení je hned několik

Pokud se večer v posteli dlouho převalujete a nemůžete zastavit pádící myšlenky, případně se budíte uprostřed noci a nejste už schopní znovu usnout, možná stačí změnit jen pár drobností a budete znovu usínat bez problémů.

Starosti v dnešní době občas naruší spánek každému, výzkumy ale naznačují, že až 60 procent lidí s usínáním bojuje příliš často. Porucha zvaná insomnie, tedy nespavost, přitom nemusí mít jen extrémní podoby – ba naopak, může se projevovat velice nenápadně.

Mezi nejčastější příznaky patří dlouhá doba usínání, časté noční buzení, neschopnost po probuzení uprostřed noci znovu zabrat, a samozřejmě pak i nevyhnutelná únava během dne, která vše ještě zhoršuje. Pokud kvůli ní přes den usnete či býváte méně aktivní, váš noční spánek to znovu negativně ovlivní a začíná začarovaný kruh. Naštěstí ale existuje několik způsobů, jak z něj ven…

Postel jen na sex a na spaní

První opatření, které můžeme udělat, je naučit své tělo považovat ulehnutí do postele za pokyn ke spánku. Pokud si do ložnice třeba pravidelně berete laptop a pracujete tam, jíte, koukáte do mobilu nebo na filmy, anebo postel používáte jako kolbiště při hádkách s partnerem, komplikujete svému mozku situaci. Místo toho, aby se po příchodu do postele zklidnil a připravil ke spánku, stále pracuje.

Přečtěte si také: Smrtelná nespavost: Vzácná spánková nemoc má strašidelné příznaky a neodvratně zabíjí

Pokud si ale vypěstujete návyk, že kromě sexu a spánku v posteli nebudete dělat nic, zklidnění nakonec přijde přirozeně, automaticky, a hlavně záhy po ulehnutí.

Jediná v posteli provozovaná aktivita, kterou vědecké výzkumy ukázaly jako přínosnou pro kvalitu spánku, je večerní čtení knih. Musíte si ale dobře vybrat – žádná napínavá literatura vám do Morfeovy náruče rozhodně nepomůže.

Do postele unavení a bez denních šlofíků

S předchozím bodem souvisí taky schopnost odchod do postele správně načasovat. Podle odborníků byste měli být už ospalí, když míříte do ložnice. Pokud se vám nepovede usnout během cca 15 až 20 minut od ulehnutí, měli byste raději opět vstát, odejít do jiné místnosti a chvíli něco dělat, než zkusíte usnout znovu.

Je také dobré ráno vstávat ve stejný čas. Rozhodně byste neměli brát ohledy na to, v kolik jste předchozího večera šli spát. Denním šlofíkům se raději vyhýbejte jako čert kříži a v noci mozek donuťte přemýšlet jen o příjemných věcech; můžete si třeba zkusit vyvolat nějakou pěknou, klidnou vzpomínku, meditovat, nebo si v duchu zkusit přehrát scény z oblíbeného odpočinkového filmu.

Mohlo by vás zajímat: Spíte málo a mizerně? Existuje jasná spojitost s paranormálními jevy

Pohodlí, ticho a příjemné prostředí

K tomu, aby se vám dobře usínalo, samozřejmě pomůžou i detaily – ulepený, horký polštář, tikající hodiny, lampa přímo za oknem, nepříjemné prostěradlo nebo kousavá deka dokážou spánek spolehlivě zapudit. Naopak čisté, voňavé povlečení a dobře vyvětraná, tmavá místnost pomáhají navodit potřebnou, klidnou a příjemnou atmosféru.

A samozřejmě asi nemusíme připomínat, že těžká jídla a kofeinové či sladké nápoje nejsou před odchodem do ložnice to pravé ořechové. A pozor, ani alkohol není prospěšný. I když po něm zdánlivě rychleji usínáme, z dlouhodobého hlediska naopak spánku brání.

Pozitivní je, že pokud takzvanou spánkovou hygienu začnete dodržovat, výsledky na sebe ve většině případů nenechají dlouho čekat (často maximálně pár týdnů). V případě, že se ani při těchto opatřeních nic nezmění, byste ale rozhodně měli vyhledat lékaře. Insomnie totiž často provází úzkostné poruchy i deprese, a může být také příznakem vážnějších zdravotních problémů.

Zdroj: Veterans Health Library, Sleepfoundation, IKEM, Sleep

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom