18. října 2023 06:00

Nejčastější noční můry, které děsí celé lidstvo, mají konečně vědecké vysvětlení

I noční můry mají evidentně jakýsi žebříček popularity. Sestavili ho vědci ze spánkových laboratoří, a dokonce k těmto příšerným snům poskytli i zevrubné vysvětlení, proč se nám zdají.

Uprostřed noci se najednou vzbudíte úplně zbrocení potem, zadýchaní, třesete se hrůzou a děs z toho, co se vám událo ve snu, vás opouští jen neochotně a pomalu. Věděli jste ale, že vašeho souseda nebo kolegu v práci může budit stejná noční můra?

Vědci ze spánkové laboratoře v německém Mannheimu v roce 2018 zanalyzovali 1 200 nočních můr, které účastníci výzkumu uvedli jako poslední děsivý sen, který se jim zdál. Když odborníci sny tematicky rozřadili, zjistili, že ačkoli jsou sny velice osobní a „personalizovanou“ záležitostí, mnohá jejich témata se opakují. A vědci dokonce zvládli i určit, které z nočních můr jsou nejčastější.

Havěť, katastrofy, nehody

Nezáleží na tom, jestli se vám zdá o krysách, hmyzu nebo pavoucích. Tematicky jsou tyhle noční můry velice podobné. Obrovské množství malých živočichů vylézá ze všech možných zákoutí a otvorů a zamoří všechno v okolí. Tato noční můra se objevila ve 2 % záznamů. Její význam jeden z autorů výzkumu a vedoucí mannheimské spánkové laboratoře, Michael Schredl, shrnul v rozhovoru pro Insider jako reprezentaci obav ze špíny a nemocí, zkrátka z toho, co si s těmito zvířátky spojujeme. A taky se takhle někdy prý prezentuje nedostatečný pocit bezpečí ve vlastním domově.

Do této kategorie odborníci neřadí jen povodně, požáry či zemětřesení, ale i atomovou válku. Noční můry na toto téma se objevují v téměř 5 procentech hlášení shromážděných Schredlovým týmem a jejich spouštěčem může pochopitelně být prožité trauma, ale také strach, že se něco takového stane nám.

I sny, kde například padáme, topíme se, bouráme nebo zažíváme letecké neštěstí, reprezentují naše reálné strachy. Někdy ale podle Schredla mohou reprezentovat i pocit, že ztrácíme nad něčím kontrolu, strach ze smrti nebo naši bezmoc. Toto téma Schredlův tým našel v 15 procentech všech zaznamenaných nočních můr. Zajímavé je, že mnohem častěji se objevuje ve snech mužů.

Obavy, nepříjemnosti a nespecifikovaná úzkost

Tohle může být docela široké téma – lidé ve snech cítí svíravý strach a úzkost, avšak nevědí z čeho. Zapomněli něco? Něco nestíhají? Něco jim uniká? Podobnou noční můru vědci našli v 7 procentech záznamů, vysvětlení se ale hledá těžko i odborníkům.

Přítomné zlo

V těchto děsivých snech bývají naše obavy naopak soustředěné na něco závadného, zlého; duch, démon, ďábel či mimozemšťan. Zkrátka něco, co nám chce ublížit. Jsou to noční můry, kterými mimo jiné trpí lidé s takzvanou spánkovou paralýzou.

Mohlo by vás zajímat: Zabíjíte ve spánku jiné lidi? Psychologové vysvětlili, co to přesně znamená

Hororové postavičky si podle harvardského vědce Balanda Jalala dosazuje do snů náš mozek jako symbol. To, v co přesně se náš strach ve snu promění, je ovlivněné naší kulturou. Noční můry tohoto typu tvořily asi 4,5 procenta záznamů.

Rozepře a fyzický útok

Pokud trpíte například sociálními úzkostmi nebo jste uvízli v nějakém složitém mezilidském vztahu, mohou se u vás projevovat sny, ve kterých se všechny tyto věci manifestují. Vědcům se pod toto téma povedlo shrnout 9,5 procenta všech zaznamenaných nočních můr. A jsou podle výzkumu častější u žen.

Pokud se ke konfliktu přidá agrese, je to už podle odborníků jiná kategorie – fyzické násilí, ať už ho ve snech vnímáte jako oběť, účastník bitky, nebo její svědek, našli vědci jako téma v téměř 18 procentech záznamů.

Útěk a obavy o zdraví

Je jedno, jestli vás ve snech pronásleduje vrah, démon nebo něco, co nevidíte. Důležitý je pocit, že musíte utíkat, a ten vědci zaznamenali ve 12 procentech nahlášených nočních můr. Schredl sen vysvětluje tak, že se v reálném životě snažíte něčemu vyhnout a váš mozek pak úzkost z tohoto faktu zhmotní.

Přečtěte si také: Můžete člověka vyděsit k smrti? Lékaři dávají jasnou odpověď

Zhruba stejně časté jsou zlé sny, ve kterých se zhmotňují obavy z různých chorob a zranění. Ať už v nich onemocní, zemře někdo blízký, či jsme to my sami, které postihne choroba či zranění a umíráme, důvod, proč se nám zdají, je podobný. Většinou mají co dělat s tím, že nad podobnými věcmi nemáme kontrolu. Samozřejmě, v situacích, kdy lidé něco takového prožili či prožívají v reálném životě, jde většinou o pokus našeho mozku zpracovat emoce a žal.

Selhání

Toto je úplně nejčastější noční můra ze všech. Objevila se v 18 procentech výpovědí, které Schredlův tým zpracovával. Na druhou stranu to, jak ji vědci definovali, má velice široký záběr. Může totiž jít nejen o klasické selhání ve školních testech nebo na pohovoru, ale také sen o tom, že se nezdařilo dosáhnout cíle, anebo zkrátka to, že jsme udělali jakoukoli chybu.

A aby toho nebylo málo, odborníci takové zlé sny vysvětlují jako pocit nejistoty týkající se našich vlastních schopností či toho, co si o našem výkonu myslí ostatní.

Zdroj: Psychology Today, The Guardian, National Library of Medicine

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom