27. listopadu 2023 06:00

Jak zvládnout složitý úkol? Měli byste se pořádně naštvat, tím však vaše možnosti nekončí

„Nevztekej se, tím nic nevyřešíš,“ je věta, kterou nad domácími úkoly prohodila zřejmě drtivá většina rodičů. Vědci jim nicméně nemůžou dát za pravdu.

Alespoň ne poté, co vyhodnotili výsledky nového výzkumu zveřejněného v odborném magazínu Journal of Personality and Social Psychology. „Naše poznatky ukázaly, že vztek navyšuje snahu dosáhnout zadaného cíle, a tím pádem tato snaha taky častěji skončí větším úspěchem,“ vysvětlila autorka studie Heather Lench z texaské univerzity A&M.

Podobně si vedli taky sexuálně vzrušení jedinci

Doktorka Lench se svým týmem provedla několik experimentů na víc než 1 000 účastnících studie, a kromě toho ještě shromáždila data z průzkumů od zhruba 1 400 dalších lidí. Náladu a emoce, které vědci zkoumali, v lidech vyvolávali s pomocí videí a fotografií. Zjišťovali, jaké dopady na schopnost řešit úkoly má nejen zmíněný vztek, ale taky sexuální vzrušení, pobavení či smutek.

Mohlo by vás zajímat: Horoskop vzteku: Jak ho zvládáte? Berani vybuchují, ryby se rychle uklidní

Ti, co se zlobili, zvládli nejlépe uhýbat vlajkám ve videu simulujícím lyžování, a taky si nejlépe poradili se sérií složitých anagramů. Úspěch v těchto případech tkvěl hlavně v tom, že naštvaní lidé daleko méně často řešení těžkých přesmyček vzdávali. Strávili na nich víc času a nakonec je úspěšně vyřešili.

Spolu se vztekem se jako stimulující k úspěšnému řešení úkolů ukázalo i sexuální vzrušení a pobavení. Smutní lidé naopak nebyli schopní úkoly řešit tak úspěšně a úspěšní nebyli ani lidé emocionálně neutrální, tedy ti, jimž vědci před pokusy vyřešit úkol nic neukazovali.

Vzteklí taky víc podváděli

Za zmínku ovšem stojí ještě jedna věc. Byli to naštvaní lidé, kdo měl zdaleka nejsilnější tendenci v testu nějak podvádět. A v těsném závěsu za nimi byli lidé, v nichž odborníci zkoušeli vzbudit dobrou náladu a pobavení.

Lidé často preferují pozitivní emoce, pokud chtějí emoce použít jako nástroj, a mají tendence negativní emoce vnímat jako nežádoucí,“ vysvětlila Lench. „Náš výzkum ale přidává ke stále se zvětšující sbírce důkazů o tom, že pro pohodu je třeba směs negativních a pozitivních emocí a že využít negativních emocí může být někdy velice užitečné.“

Zdroj: Journal of Personality and Social Psychology, The Guardian

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom