16. ledna 2023 09:45

Unikátní záběry crash testu Boeingu. Podívejte se, jak se rozletí na kusy při pádu v poušti

Když spadne velké dopravní letadlo, není obvykle na palubě o moc víc záznamových zařízení než černé skříňky. Aby získali víc údajů o tom, co se s letadlem při nárazu děje, napěchovali vědci a technici jeden vysloužilý Boeing 727 přístroji a nechali ho zřítit se v poušti.

Test proběhl v roce 2012 a šlo o první řízenou havárii od roku 1984, kdy obdobný pokus uskutečnila NASA a americký Úřad pro civilní letectví (FAA). Tentokrát hrály hlavní roli filmové štáby britských stanic Discovery Channel a Channel 4, jimž sekundovali kolegové z německé ProSieben. Záběry padajícího letadla můžete vidět tady:

Letadlo napěchované figurínami do crash testů, kamerami a nejrůznějšími přístroji startovalo 27. dubna 2012 a mířilo k Sonorské poušti na severu Mexika. Když Boeing minul osídlené oblasti, vyskočila postupně tříčlenná posádka na padácích. Letadlo pak z doprovodného stroje dálkově ovládal zkušený pilot a veterán amerického námořnictva Chip Shanle, který ho nechal v rychlosti 225 km/h dopadnout do písku.

Letadlo mělo za sebou 35 let služby u nejrůznějších dopravců, jeho posledním majitelem byl právě Channel 4. Cílem experimentu bylo poskytnout týmu mezinárodních expertů co nejvíce údajů o chování trupu letadla při nárazu a účincích havárie na lidské tělo.

119 ztracených letadel

Boeing 727 se v různých verzích vyráběl v letech 1962–84, na palubu letadla s rozpětím křídel 33 metrů se vešlo 149–189 cestujících. Nasazován byl především na střední tratě, na komerčních linkách přestal létat v roce 2019. Do té doby měl za sebou skutečně pohnutou historii. Z 1 832 vyrobených strojů jich bylo 119 ztraceno v důsledku havárií nebo teroristických činů, 11 strojů bylo uneseno.

ZDROJ: Interesting Engineering

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom