19. června 2023 13:05

Beatles vydají novou a skutečně poslední píseň. Johna Lennona oživí speciální technologie

Legendární kapela The Beatles vydá ještě během roku 2023 nový a definitivně poslední singl. Zazní na něm i hlas zesnulého Johna Lennona.

Pro fanoušky legendární kapely The Beatles tohle možná bude zpráva roku. Jeden z jejích členů, sir Paul McCartney, totiž prohlásil, že kapela ještě během roku 2023 vydá nový a zároveň „finální“ singl, v němž díky umělé inteligenci budeme moct slyšet zpěv dávno zesnulého Johna Lennona. Ale bude to vůbec stát za to, nebo půjde jen o lacinou napodobeninu podobnou těm, které v poslední době baví sociální sítě?

Technologie použitá v dokumentu

McCartneyho napadlo tuto technologii využít poté, co ji viděl takříkajíc v akci během natáčení dokumentu The Beatles: Get Back s režisérem Peterem Jacksonem. Jeho dialogový editor Emile de la Rey totiž během tvorby filmového vyprávění o tom, jak vznikalo album Let It Be, s pomocí umělé inteligence „vycvičil“ počítače, aby dokázaly na starých nahrávkách poznat a oddělit hlasy členů kapely od zvuků v pozadí i hudebních nástrojů a izolovat je. Dostal tak zcela „čistou“ zvukovou stopu.

A přesně tak vznikly vokály do připravované písně. Její název McCartney nezmínil, ale spekuluje se o tom, že půjde o singl „Now and Then“. John Lennon jej složil zhruba dva roky před tím, než ho osmého prosince 1980 Mark David Chapman v New Yorku zastřelil. Spolu s dalšími kusy jej nahrál na kazetu s nápisem „Pro Paula“.

Přečtěte si také: 9 zajímavostí, které jste dodnes nevěděli o Yoko Ono: Může opravdu za rozpad Beatles?

,„Té mašině prostě ukázali: ‚Tohle je hlas, tohle je kytara. Dej tu kytaru pryč‘,“ vysvětlil Paul McCartney v BBC. „Pak už jsme nahrávku smíchali tak, jak bychom to udělali, kdyby ji nazpíval kdokoli jiný.“

Skutečně Lennon

Podle McCartneyho je technologie umělé inteligence „děsivá, ale vzrušující“. Přiznává, že ho její schopnosti ohromily a poukázal taky na to, že lidé tuhle technologii k simulaci Lennonova hlasu už dávno využívají. Na YouTube lze například najít minimálně desítky takto vytvořených písní. „To je ale jen umělá inteligence,“ tvrdí McCartney. „Zato naše poslední píseň Beatles v dějinách, to bude skutečně Lennon.“

Zdroj: BBC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom