18. května 2023 06:00
Adam Vala

Záběry záhadného Bigfoota zaostřila a stabilizovala umělá inteligence. Čitelnější video nikdy nebylo

Nemusíte se zajímat o žádné záhady, a přesto s největší pravděpodobností znáte 352. snímek krátkého filmu, který 20. října 1967 natočila dvojice Robert Gilmin a Roger Patterson v lese nedalo Bluff Creek v Kalifornii. Právě na tomto okénku je totiž zachycena patrně nejslavnější podoba tzv. Bigfoota. Od zveřejnění záběrů je Bigfoot velkou záhadou a lidé se jednoduše nemohou shodnout, co video skutečně zobrazuje.

Ačkoliv byly záběry v uplynulých desetiletích mnohokrát stabilizovány, všemožně zostřovány a zvětšovány, badatelé se nově pokusili zapojit umělou inteligenci. Bez dalšího nutného zásahu člověka demonstrovala AI své schopnosti, když dokázala slavné video, které však s největší pravděpodobnosti koluje mezi lidmi už jen pouze v podobě několikanásobné kopie, stabilizovat a celkově vylepšit.

Realita, nebo podvrh?

Samotný Bigfoot je vidět zase o trochu jasněji, lidé se však stále neshodou, zda jde skutečně o gigantopitéka, jak tuto potenciální vývojovou formu člověka popsal ve 30. letech minulého století antropolog Ralph von Koenigswald, nebo je video podvrh.

Ve vlnách se tak opět vrací argumentace obou táborů, kterou ale nikdo nedokáže spolehlivě rozsoudit. Podporovatelé myšlenky, že jde o autentické záběry, zmiňují například pohyb dolních končetin, délku těch horních nebo jednoduše fakt, že se nikomu dalšímu nepodařilo dosud natočit tak přesvědčivý podvrh.

Čtěte také: Masakr Ďatlovovy výpravy už není záhadou. Skupina šla smrti naproti

Ti, kdo představu žijícího Bigfoota odmítají, pak poukazují například na chlupatou hruď až k bradavkám, což je u primátů nezvyklé, případně se snaží najít nedokonalosti obleku, například v oblasti pravé pánve či ve spoji mezi horní a spodní částí kostýmu. Poukazují rovněž na to, že se současnou technikou, množstvím mobilních telefonů schopných v podstatě ihned natáčet a samozřejmě také rozmachem kamer umístěných v lesích by už existovalo množství dalších důkazů, záhada ale i přesto stále přežívá.

Zdroj: IFL Science

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom