1. března 2023 16:30

Nádherná podívaná už dnes v noci: Oblohu prozáří dvojice nejjasnějších planet v těsné blízkosti

Setkání nejjasnějších planet noční oblohy bude krásně vidět ve středu 1. března i následující den. Pozorování usnadňuje jasná obloha.

První březnovou středu a čtvrtek pohlédněte po západu Slunce za soumraku nad západní obzor. Uvidíte jasnou planetu Venuši a poblíž ní rovněž velmi jasnou planetu Jupiter. Setkání nejzářivějších planet noční oblohy budete moci pozorovat tím déle, čím více odkrytý západní obzor budete mít – ideálně tedy na vyvýšeným místě.

Úkaz vyhlížejte hned po západu Slunce

Jak připomíná astronom a fotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě, Jupiter a Venuši bude na obloze dělit jen zhruba půl úhlového stupně, což je tolik, kolik měří na obloze Slunce nebo Měsíc v úplňku. Čím dříve po setmění začnete obě planety vyhlížet, tím lépe – později už budou nízko nad obzorem.

VÍCE K TÉMATU: Záhadný úkaz na noční obloze: Expert vysvětlil, co světelnou spirálu způsobilo

Při pohledu očima se bude zdát, jako by na obloze svítily dva vzdálené diamanty u sebe. Pokud ale navštívíte nejbližší lidovou hvězdárnu, bude zážitek zcela jiný. V dalekohledu se oba objekty budou jevit jako jasný oválek (Venuše) a slabší disk obklopený šňůrou 3-4 „hvězdiček“, což je Jupiter se svými měsíci.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Planeta Venuše, nejkrásnější hvězda na obloze jako symbol lásky

Meteorologové přitom slibují, že mimořádné setkání nejjasnějších planet noční oblohy nebude nic rušit. Protože do střední Evropy zasahuje výběžek tlakové výše nad Britskými ostrovy, bude ve středu i ve čtvrtek na celém území Česka jasno až polojasno. Poté už bude výběžek tlakové výše slábnout.

ZDROJ: Astrofyzikální progresy z Opavy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom