21. května 2023 06:00
Adam Vala

Zachovejte klid. Konec světa teď dokážeme předvídat s předstihem 30 minut

Každá vteřina se počítá. Zhruba tak uvažují vědci, kteří nyní budou schopní varovat lidstvo před obří katastrofou 30 minut před tím, než nastane.

Předpovědět počasí není ani pro zkušené meteorology snadným úkolem. A když se bavíme o počasí vesmírném, může to být ještě složitější. Značná nepředvídatelnost procesů, které se odehrávají v okolí naší nejbližší hvězdy, může způsobit na Zemi vážné problémy, pomineme-li pěknou podívanou v podobě tzv. polárních září. Vědci proto usilují o to, aby dokázali předvídat i tyhle vrtochy vesmírného počasí a s novým počítačovým modelem jsou opět o krůček blíž k budoucímu úspěchu.

K tématu: Čeká nás internetová apokalypsa? Vědci varují před masivní solární vlnou, proti které není obrany

Projekt Dagger

Iniciativa Frontier Development Lab totiž přišla s projektem Dagger, který k modelaci vesmírného počasí využívá umělou inteligenci a systém strojového učení. Data, která posloužila k „vytrénování“ umělé inteligence, poskytla NASA, a podle autorů Daggeru je nyní systém schopný rozpoznat ze sluneční aktivity blížící se bouře přibližně s 30minutovým předstihem. Nemusí se to zdát jako příliš významný náskok, ale i půl hodiny stačí k tomu, aby mohly být zavedeny krizové protokoly důležitých infrastruktur a předešlo se největších škodám.

„Díky této umělé inteligenci je nyní možné rychle a přesně předpovědět globální změny a informovat o rozhodnutích v případě sluneční bouře, a tím minimalizovat – nebo dokonce zabránit – devastaci moderní společnosti,“ uvedl pak ve svém prohlášení Vishal Upendran z Meziuniverzitního centra pro astronomii a astrofyziku v Indii. Upendran je hlavním autorem nedávného článku o modelu Dagger publikovaného v časopise Space Weather, který podrobněji rozebírá aktuální i potenciální budoucí možnosti modelu a příklady jeho využití.

Dagger navíc přichází právě včas, protože Slunce se blíží ke svému maximu, tedy vrcholu svého jedenáctiletého cyklu aktivity, takže pokročilé varování před slunečními bouřemi bude nyní a v blízké budoucnosti obzvláště užitečné.

Zdroj: IFL Science, Space Weather

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom